MENIU

Protecţia Consumatorului s-ar putea autosesiza în cazul diplomelor de la Spiru Haret

Foto: rtv

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va discuta, în cadrul şedinţei de luni, posibilitatea de a se autosesiza în cazul diplomelor ilegale date de Universitatea "Spiru Haret", a precizat joi pentru NewsIn, preşedintele autorităţii, Bogdan Pandelică.

"Vom analiza, în şedinţa de luni, situaţia celor care au primit diplome ilegale la Spiru Haret. Am înţeles că este vorba de câteva zeci de mii de cazuri", a spus preşedintele ANPC.

Până în prezent, "Spiru Haret" are circa 96.000 de absolvenţi, însă reprezentanţii instituţiei ascund însă numărul celor au urmat forme de învăţământ la distanţă sau fără frecvenţă, care, pentru majoritatea facultăţilor, sunt neacreditate.

Specialiştii în învăţământ susţin că, în acest caz, studenţii au fost induşi în eroare, pentru că Universitatea "Spiru Haret" elibera diplome cu antetul Ministerului Educaţiei şi cu toate însemnele de securizare.

"ANPC ar putea să se autosesizeze, pentru că zeci de mii de studenţi au fost înşelaţi. Universitatea emitea diplome reale, cu antetul ministerului şi tot ce trebuie. Este o chestiune gravă de înşelătorie, câtă vreme s-au dat diplome de absolvire a unor programe de studii neacreditate", explică Mihai Corca, profesor la Academia de Studii Economice Bucureşti şi coordonator de programe la centrul neguvernamental Educaţia 2000+.

Practic, Universitatea "Spiru Haret" solicita ministerului eliberarea necesarului de diplome corespunzător numărului de absolvenţi, iar instituţia de stat emitea actele respective prin intermediul editurii Romdidac. 

Dreptul de organizare a admiterii la "Spiru Haret" în anul universitar 2009-2010 a fost retras prin HG 749/2009, care cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu. Astfel, în baza faptului că "Spiru Haret" a solicitat şi câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, universitatea nu a mai fost trecută şi în hotărârea din acest an. Numai că, anul acesta, hotărârea are o prevedere nouă, şi anume, numai facultăţile listate pot organiza admitere în anul universitar 2009-1010.

Mai multe articole despre:
MEC diplome Ecaterina Andronescu Spiru Haret