MENIU

Promisiunile lui Obama din timpul campaniei electorale, verificate cu ajutorul Obametrului

Foto: politifact.com

De la învestirea sa în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama şi-a ţinut, deocamdată, cinci promisiuni din cele peste 500 făcute în timpul campaniei, potrivit unui calcul efectuat online de un instrument numit Obametru.

Obametrul pus la dispoziţia utilizatorilor de internet de cotidianul St. Petersburg Times, poate fi accesat pe adresa politifact.com/truth-o-meter/promises/.

Ineditul instrument de măsură înregistrează peste 500 de promisiuni făcute de Barack Obama în timpul campaniei electorale şi verifică dacă acestea sunt realizate.

La numai trei zile de la depunerea jurământului, Obametrul înregistrează cinci promisiuni de campanie ca fiind "îndeplinite", printre care cea referitoare la transparenţă privind faptele şi gesturile făcute de preşedinte, numirea a cel puţin un republican în administraţie, interzicerea primirii de cadouri din partea grupurilor de presiune şi apelul către Statul major şi oficialii din securitate pentru lansarea unui plan de retragere a trupelor din Irak.

În ceea ce priveşte promisiunea de a acorda un credit de 3.000 de dolari companiilor care fac angajări, există anumite rezerve, posibilitatea ca aceasta să fie abandonată nefiind exclusă.

Conform Obametrului, alte 14 promisiuni sunt "în curs", în timp ce 488 sunt "netratate". Printre promisiunile preşedintelui aflate "în curs" se numără închiderea centrului de detenţie stabilit în Guantanamo, Cuba, investirea anuală a 10 milioane de dolari, pe o perioadă de 5 ani, într-un sistem informatic pentru sănătate, dar şi alegerea unui câine pentru fiicele sale.

Mai multe articole despre:
alegeri SUA campanie electorală Barack Obama