MENIU

Proiectul pilot pentru monitorizarea probei practice la examenul auto a început la sfârşitul lunii octombrie

Foto; wordpress.com

Proiectul pilot pentru monitorizarea probei practice a examenului auto a început la finalul lunii octombrie şi va dura trei luni, patru maşini de la mai multe şcoli din Bucureşti urmând să fie dotate cu sisteme de supraveghere video, GPS şi aparate care vor înregistra manevrele executate de elevi.

"Scopul acestui program pilot este sporirea calităţii activităţilor desfăşurate de către examinatori şi asigurarea transparenţei în procesul de examinare. Totodată sistemul poate fi utilizat şi de către instructorii auto pe timpul instruirii practice a candidaţilor. Sistemul este destinat monitorizării parametrilor de deplasare şi prelevare de "imagini martor" în autovehicule", a declarat, joi, directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Alina Dragomir.

Astfel, proiectul pilot se va desfăşura pe o perioadă de trei luni în Capitală şi va fi aplicat pentru candidaţii care vor susţine examenul auto pentru obţinerea permisului de conducere categoria B.

"Proiectul se va aplica doar pentru categoria B, întrucât 97-98% dintre candidaţii înscrişi la examenul pentru permis optează pentru acest tip de carnet. În funcţie de rezultate, proiectul ar puta fi extins la nivel naţional şi reglementat printr-un proiect de lege", a subliniat Alina Dragomir.

Practic, sistemul de supraveghere este format dintr-o cameră montată în interiorul maşinii, între cele două scaune din faţă şi are un unghi de cuprindere de 120 de grade.

"Această cameră înregistrează video şi audio tot ce se intâmplă în interiorul maşinii, dar şi prin parbriz şi geamurile laterale. De asemenea, mai avem un dispozitiv GPS care înregistrează traseul pe care se deplasează candidatul şi un sistem care redă manevrele principale, respectiv semnalizarea şi frâna, pe care elevul le face în timpul deplasării", a precizat şeful Serviciului Examinări şi Permise de Conducere din cadrul Direcţiei, Gino Boşman.

Potrivit lui Boşman, imaginile stocate pot reda examenele şi situaţiile din trafic, respectiv condiţiile de deplasare. Astfel, se va putea reconstitui cu ajutorul aparatului "ce a văzut şi a auzit" conducătorul auto în trafic, cât şi discuţiile care au avut loc între şofer şi însoţitor.

"Claritatea imaginii şi dispunerea camerei oferă posibilitatea observării evenimentelor atât în interiorul maşinii cât şi în afara ei. Ataşat de cameră este montat un dispozitiv de semnalizare a schimbării direcţiei de mers şi a frânării, care este filmat de cameră, putându-se observa, astfel, dacă manevrele se fac sau nu corect. Imaginile astfel obţinute sunt redate de un program special care poate înregistra toţi parametri de mers cât şi datele GPS, precum şi data şi ora când s-a făcut înregistrarea", a explicat Gino Boşman.

Costurile echipamentelor care vor fi montate pe cele patru maşini vor fi suportate de către şcolile de şoferi care au dorit să-l utilizeze. De altfel, şeful Serviciului Public Comunitar al Municipiului Bucureşti, Dan Moşescu a spus că majoritatea şcolilor de şoferi din Bucureşti sunt de acord cu acest program, deoarece va permite o mai bună coordonare la nivelul instructorilor şi o rigurozitate crescută în timpul defăşurării examenului auto.

Totodată, Alina Dragomir a spus că necesitatea introducerii unui astfel de sistem pentru monitorizarea candidaţilor pe timpul instrucţiei şi al examenului auto a fost dată de numărul mare al celor care sunt respinşi la testare.

"În ultimele zece luni au fost programate la nivel naţional peste un milion de persoane pentru obţinerea permisului de conducere, însă doar 26% dintre acestea au reuşit să treacă examenul. Situaţia în Bucureşti este şi mai îngrijorătoare, deoarece procentul înregistrat aici a fost de doar 21,98%. La nivelul Uniunii Europene, procentul de promovabilitate se situează undeva la 30-35%", a afirmat directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere.

De asemenea, şi şeful Serviciului Public Comunitar al Municipiului Bucureşti, Dan Moşescu, s-a plâns de pregătirea slabă a candidaţilor care vin să dea examenul auto. 

"Din datele pe care le avem, am observat că aproape jumătate dintre cei înscrişi la examen pică examenul la sală, iar, din cei admişi la sală, încă jumătate pică la traseu. Tot timpul ne confruntăm cu aceeaşi candidaţi care nu sunt pregătiţi. De altfel, am sesizat că cei care vor să dea examenul de permis au un nivel de pregătire deosebit de scăzut", a mai spus Moşescu.

Pe de altă parte, sistemul privind monitorizarea probei practice a examenului auto se mai foloseşte şi în alte ţări precum  Bulgaria, Ungaria şi Cehia, în ultimele două fiind deja operaţional, a completat Gino Boşman.