MENIU

Proiecte şi schiţe ale arhitectului Ion Mincu, expuse în premieră la Muzeul Naţional

Foto: wikimedia.org

Câteva zeci de proiecte, desene şi carnete de schiţe ale arhitectului Ion Mincu vor fi expuse în premieră, între 15 aprilie şi 31 octombrie, la Muzeul Naţional de Artă al României.

Expoziţia temporară, numită "Ion Mincu. Desene şi proiecte de arhitectură", reprezintă o premieră absolută, deoarece reuneşte 35 de proiecte şi desene şi trei carnete de schiţe ale arhitectului român, care sunt expuse pentru prima dată într-un muzeu. Toate schiţele şi proiectele lui Ion Mincu provin din fondul Muzeului Al. Saint-Georges.

În expoziţie vor fi prezentate şase foi de examen cu schiţe de proiecte pe teme date şi trei caiete cu 85 de schiţe din perioada studiilor lui Ion Mincu la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Paris. La acestea se adaugă desene şi acuarele cu peisaje şi vestigii arheologice din timpul călătoriilor sale în Italia, precum şi trei schiţe pentru proiectul restaurantului cu specific românesc care urma să fie instalat la Expoziţia Universală de la Paris în 1889.

Din expoziţie va face parte şi unul dintre planurile de faţadă pentru Şcoala Centrală de Fete, cel mai reprezentativ proiect arhitectonic în stil neoromânesc al lui Ion Mincu. Vor putea fi văzute, de asemenea, schiţe de arhitectură funerară şi de mobilier bisericesc realizate de marele arhitect.

Ion Mincu este considerat creatorul stilului neoromânesc în arhitectură. Sursele sale de inspiraţie au fost arhitectura bisericească bizantină, arhitectura vechilor conace boiereşti şi a caselor ţărăneşti, precum şi pitorescul mahalalelor bucureştene, care păstrau elemente cu influenţe orientale.