MENIU

Proiect de preşedinte - Episodul 14: Mihai Răzvan Ungureanu, diplomatul

Mihai Răzvan Ungureanu e un produs strălucit al învăţământului preuniversitar şi universitar din Iaşi.
Foto: NewsIN

Mihai Răzvan Ungureanu e un produs strălucit al învăţământului preuniversitar şi universitar din Iaşi. A fost remarcat de Comitetul Central al UTC încă de pe băncile liceului, moment în care s-a născut gustul său pentru activism.

Mihai Răzvan Ungureanu are o ascensiune universitară fulgerătoare. Ajunge preparator la 24 de ani, asistent la 27, lector la 30, conferenţiar şi doctor în istorie la 36 şi profesor universitar la numai 39 de ani. Face studii solide la Oxford şi câştigă un accent britanic de invidiat.

Între 1993 şi 2005 ţine cursuri la mai multe universitaţi prestigioase din Germania şi Marea Britanie. În aceeaşi perioadă e membru sau preşedinte a nenumărate societăţi ştiinţifice din ţară şi din străinătate.

În 1998 e numit secretar de stat la Externe, iar din 2001 îndeplineşte, pentru patru ani, misiuni la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud Est şi la Iniţiativa de Cooperare Sud - Est Europeană, ambele cu sediul la Viena.

În 2004 intră în PNL şi din decembrie 2004 e ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu.

Pe fondul conflictului între palate şi al simpatiilor sale pro-Cotroceni, Mihai Răzvan Ungureanu demisionează în februarie 2007 sub pretextul unui mic incident politic.

În noiembrie 2007 preşedintele Băsescu îl propune pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, iar Parlamentul îl validează.

Mihai Răzvan Ungureanu e un om de cultură, tânăr şi inteligent, cu o experienţă consistentă în relaţii internaţionale. Politic e orientat spre dreapta, dar orientarea lui secretă e spre sediul puterii. Deşi ar putea fi sclipitor, preferă stilul şovăielnic şi docil, folositor carierei.

Mihai Răzvan Ungureanu este cel mai bun vorbitor de limbi străine din pachetul de prezidenţiabili ai momentului. Vorbeşte fluent engleza, franceza, germana şi satisfăcător maghiara.