MENIU

Proiect de peste 270.000 de euro pentru conservarea biodiversităţii din Cheile Sohodolului

Foto: webshots.com

Un proiect de valorificare, protejare şi conservare a ariei naturale montane Cheile Sohodolului, din judeţul Gorj, va fi implementat în comuna gorjeană Runcu, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, începând cu luna mai a anului viitor.

Valoarea totală a proiectului iniţiat de APM Gorj se ridică la peste 272.480 de euro, din fonduri europene, şi se va desfăşura pe o perioadă de 27 de luni.

"Obiectivul general al proiectului îl constituie protecţia şi conservarea biodiversităţii din aria naturală protejată Cheile Sohodolului, unul dintre cele mai importante locuri pentru turismul gorjean. Va viza îmbunătăţirea măsurilor de conservare a speciilor şi habitatelor din zona respectivă, a infrastructurii, creşterea conştientizării grupurilor ţintă privind importanţa conservării biodiversităţii pe teritoriul ariei protejate şi a capacităţii administrative a custozilor. Activităţile proiectului vor fi îndreptate spre cartarea speciilor şi habitatelor, evaluarea stării de conservare a acestora, măsuri pentru menţinerea şi îmbunătăţirea sa", a declarat Gheorghe Fometescu, directorul APM Gorj.

Acesta a adăugat că, în cele 27 de luni, vor avea loc şi activităţi de consultare, conştientizare şi informare a elevilor şi preşcolarilor, studenţilor şi cadrelor didactice, autorităţilor publice locale, a vizitatorilor şi comunităţii locale.

Proiectul a fost realizat de specialiştii APM Gorj. Potrivit lui Gheorghe Fometescu, în cadrul proiectului vor fi cartate şi inventariate toate speciilor de floră şi faună sălbatică din zonă, va fi constituit un centru de informare, vor fi întocmite patru habitate protejate din aria naturală care vor indica starea de conservare, vor fi realizate hărţi de cartare pentru 34 de specii de animale, două specii de plante. Vor fi distribuite 5.395 de pliante, 60 de postere, 1.080 de broşuri.

"Proiectul a fost realizat într-un an de zile şi am fost felicitaţi pentru iniţiativă. Am lucrat foarte mult la proiect şi am ales Chele Sohodolului pentru că mi se pare că este cea mai frumoasă zonă. Acolo sunt plante şi animale unice şi trebuie să facem totul pentru a le păstra", a mai spus Gheorghe Fometescu.