MENIU

Programul de guvernare prevede extinderea şi simplificarea finanţării pentru Fondul de Mediu

UDMR cere revenirea indemnizaţiei de creştere a copilului la 85% din media veniturilor

Fondul de Mediu ar urma să devină un mijloc real şi adecvat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, autorităţi locale, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de proprietari şi persoane fizice, potrivit programului de guvernare 2009-2012, obţinut de NewsIn.

Noul executiv al lui Emil Boc, desemnat pentru un nou mandat, şi-a propus în programul de guvernare să extindă şi să simplifice sistemul de finanţare a Fondului de Mediu şi să-l transforme într-o instituţie eficientă de investiţii în domeniul protecţiei mediului.

Guvernul şi-a mai propus debirocratizarea procedurilor de autorizare, precum şi acordarea de stimulente economice şi financiare pentru investiţiile în domeniul gestiunii deşeurilor şi pentru valorificarea acestora. Descentralizarea treptată a instituţiilor de mediu subordonate Ministerului Mediului, precum şi stimularea cercetării aplicative în domeniul tehnologiilor curate sunt alte câteva dintre obiectivele din programul de guvernare.

Pentru utilizarea eficientă a resurselor naturale şi minerale, autorităţile vor avea în vedere elaborarea şi implementarea programului de achiziţii \"verzi\" în sectorul public, alături de reducerea cantităţilor de apă prelevată din sursele de apă de suprafaţă şi subterane prin creşterea gradului de recirculare în industrie şi dezvoltarea sistemului de monitorizare a apelor subterane. Alte priorităţi includ susţinerea lărgirii utilizării ambalajelor ecologice, reabilitarea siturilor contaminate din zonele de minerit şi industriale şi întărirea legislaţiei de mediu în domeniul mineritului.

Guvernul a menţinut ca obiective reabilitarea şi refacerea reţelei de canale în Delta Dunării, protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre, punerea în aplicare a planului de gospodărire integrată a zonei costiere, stabilirea unui sistem de finanţare normativă din bugetul statului pentru administrarea parcurilor naţionale şi naturale şi susţinerea proiectelor de modernizare a grădinilor zoologice pentru îndeplinirea standardelor de mediu.

Întărirea rolului Direcţiei pentru Arii Protejate din cadrul Ministerului Mediului şi creşterea rolului acesteia în managementul eficient al zonelor protejate, precum şi încurajarea delegării administrării ariilor protejate organizaţiilor neguvernamentale locale, asociaţiilor proprietarilor de terenuri, composesoratelor, autorităţilor locale ori creşterea fondurilor alocate plăţilor compensatorii pentru terenurile incluse în ariilor protejate se numără, de asemenea, printre propunerile de la capitolul referitor la managementul durabil al resurselor naturale şi conservarea biodiversităţii.

Boc l-a nominalizat pentru funcţia de ministru al Mediului şi Pădurilor pe reprezentantul UDMR, Laszlo Borbely, 55 ani, fost ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, în perioada 2007-2008.