MENIU

Profesorii universitari ar amâna creşterea salariilor şi propun majorări doar pentru asistenţi

Foto: wordpress.com

Profesorii universitari consideră că nu este timpul pentru creşteri salariale în învăţământul superior, în contextul crizei economice, dar văd oportune şi urgente majorări pentru cadrele didactice cu grade şi salarii mici, cum ar fi asistenţii şi lectorii universitari.

Profesorii universitari spun că sunt dispuşi să mai aştepte eventuale majorări salariale, motivând această poziţie prin situaţia financiară dificilă cu care se confruntă România. Unii dintre ei sunt chiar de părere că niciun salariu nu trebuie mărit. "Sunt convins că nu se vor aplica majorări salariale şi nici nu este oportun", spune prof. Adrian Mănescu, de la Universitatea din Craiova.

Pe de altă parte, cei mai mulţi universitari consideră oportună o majorare diferenţiată şi, mai ales, creşteri salariale urgente pentru cadrele didactice cu salarii mici. "Este firească majorarea salariilor profesorilor universitari, dar trebuie păstrată o anumită decenţă, mai ales în aceste condiţii de criză. E important să crească veniturile pentru gradele mai mici, pentru lectori, chiar conferenţiari, dar profesorii mai bine plătiţi mai pot aştepta", este de părere prof. univ. dr. Emilian Stancu, de la Facultatea de Drept din Bucureşti.

Creşterea salariilor ar trebui să vină în contextul mutării accentului spre cercetare, performanţă şi spre învăţământul superior, iar printr-o remuneraţie corespunzătoare ar putea fi atraşi spre domenii de cercetare tineri cu potenţial, cred profesorii universitari.

Sindicatele care reprezintă cadrele didactice din mediul universitar adoptă, însă, o poziţie mai puţin flexibilă. "Vrem să se aplice legea 221/2008, care prevede majorări de 74% pentru profesorii universitari şi nu negociem. În statele europene universitarii sunt plătiţi corespunzător, la noi e o bătaie de joc", spune liderul Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, care avertiza, marţi, 3 februarie, că de săptămâna viitoare pot începe, în cadrul federaţiei, discuţiile privind eventuale acţiuni de protest.

Sindicaliştii au ameninţat, în mai multe rânduri, că vor declanşa greva generală dacă nu vor primi 6% din PIB la Educaţie şi dacă nu se vor mări salariile din învăţământ, în conformitate cu legile în vigoare, spunând şi că nu acceptă nicun fel de amendament la prevederile legale.

Legea adoptată anul trecut prevedea şi ca majorările să se facă retroactiv, din octombrie 2008, aceasta fiind şi promisiunea făcută de reprezentanţii PSD înainte de alegeri. Profesorii mai au de primit, după creşterile salariale acordate de guvernul Tăriceanu, majorări de 33% în sistemul preuniversitar, şi de 50% pentru cei din învăţământul superior.