MENIU

Profesorii maghiari din Harghita ameninţă să iasă în stradă după demiterea şefului ISJ

Foto: wordpress.com

Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare (UCDM) din România ameninţă cu manifestaţii de stradă, dacă ministrul Educaţiei nu va reveni asupra măsurii de demitere a fostului inspector şcolar general al judeţului Harghita, Bondor Ştefan, şi înlocuirea acestuia cu o persoană de etnie română.

UCDM, împreună cu UDMR şi câteva organizaţii civile, pregătesc un protest de stradă, din cauza numirii în fruntea Inspectotratului Şcolar Judeţean Harghita a unui inspector de etnie română, transmite corespondentul NewsIn.

Preşedintele UCDM, Lászlófy Pál István, a declarat miercuri corespondentului NewsIn, că s-a adresat, printr-o scrisoare, ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, iar dacă aceasta nu-şi va retrage măsura, atât cadrele didactice de etnie maghiară cât şi populaţia, părinţi şi copii, vor ieşi în stradă, pentru a protesta împotriva demiterii conducătorilor maghiari. Lászlófy a afirmat că, de la înfiinţarea judeţului până acum, în fruntea Inspectoratului Şcolar Harghita au fost numiţi doar inspectori generali de etnie maghiară.

"Inspectoratul Şcolar a fost condus de inspectori români doar în anii cei mai grei ai comunismului, în perioada 1984-1989. În rest, chiar şi comuniştii au luat în calcul componenţa demografică a judeţului", a spus preşedintele UCDM.

"Atunci când s-a prezentat, doamna inspector general Ianoşi a afirmat că nu cunoaşte limba maghiară. Asta înseamnă că va trebui să vorbim obligatoriu în limba română cu inspectorul general. Doar în timpul comunismului se mai putea întâmpla aşa ceva", ne-a declarat Lászlófy Pál István.