MENIU

Profesorii ameninţă cu greva în caz de disponibilizări

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ ameninţă cu proteste
Foto: montan.tv

Propunerea Guvernului de reducere a locurilor de muncă din învăţământ cu aproape 20.000 i-a nemulţumit pe profesori. Legea unică de salarizare a bugetarilor a ajuns marţi din nou în faţa sindicatelor şi a reprezentanţilor Ministerului Muncii. Asta în condiţiile în care sindicatele din educaţie sunt în fierbere.

Reprezentanţii sindicatelor ameninţă cu proteste, iar săptămâna viitoare se vor întâlni cu preşedintele Traian Băsescu ca să discute despre intenţia Guvernului Boc. Profesorii din toate sindicatele din învăţământ au început strângerea de semnături pentru a se organiza un miting de protest în cazul în care Guvernul nu va reanaliza bugetul alocat educaţiei.

"Am semnat pentru o grevă de avertisment care să dea de gândit domnilor din Guvern şi cred că această criză nu are nicio legătură cu cadrele didactice şi cu doleanţele pe care le avem. E o chestiune de bun simţ să pretindem să trăim civilizat", a spus profesoara Irena Olteanu.

Unul dintre profesorii nemulţumiţi, Florin Sava, a declarat pentru Realitatea TV că "foarte mulţi dintre colegii săi sunt de acord cu toate cele trei forme de protest: miting, boicotarea examenelor naţionale şi grevă generală în cazul în care Guvernul va reduce numărul de locuri de muncă în învăţământ".

"Nemulţumirile noastre sunt mai vechi, pleacă de la nerespectarea legii de mărire a salariilor cadrelor didactice pe care Guvernul Boc s-a angajat să o respecte, dar se adaugă şi lucruri noi cum ar fi discuţiile pe marginea concediului de maternitate, la navetă sau la norma cadrelor didactice", a mai spus profesorul Florin Sava.

Dascălii sunt nemulţumiţi şi de faptul că legea de salarizare a cadrelor didactice nu a fost pusă în practică, dar şi de rectificarea bugetară care a tăiat 700 de milioane de lei din bugetul educaţiei.