MENIU

Profanarea cimitirelor evreieşti nu este anchetată aprofundat de autorităţile române, acuză un ONG

Foto: offcampus.claremontmckenna.edu

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului a acuzat autorităţile române, după profanarea unui cimitir evreiesc din Botoşani, la 14 aprilie, că, de fiecare dată când are loc un astfel de incident, ele exclud orice motivaţie antisemită.

24 de morminte au fost profanate în cimitirul evreiesc din Botoşani. Incidentul a fost raportat la 14 aprilie. Organizaţia aminteşte că primele date despre comunitatea evreiască din Botoşani au apărut în 1540 şi că, înainte de Al Doilea Război Mondial, mai mult de 15.000 de evrei locuiau în această zonă, dar acum nu mai sunt decât 125.

Centrul subliniază că profanarea celor 24 de pietre funerare este cel mai recent dintre actele de vandalism înregistrate asupra unor cimitire evreieşti şi sinagogi din România de la începutul anului.

"Oricât am dori să credem poziţia oficială, nu putem ignora - luând în calcul toate incidentele anterioare - faptul că centrele evreieşti sunt ţinte preferate ale 'vandalilor'", subliniază comunicatul.

Repetarea unor astfel de acţiuni este încurajată de faptul că cei care le comit nu sunt pedepsiţi conform legislaţiei existente, anchetele nu sunt conduse minuţios sau finalizate, consideră ONG-ul.

"Acest recent act de profanare a mormintelor evreieşti este un apel de trezire pentru autorităţile române: ar fi trebuit să fie deja conştiente că ceea ce se face în mod obişnuit în astfel de cazuri nu este nici eficient, nici suficient". conchide Centrul.

Mai multe articole despre:
evrei profanare morminte antisemitism