MENIU

Produsele biologice câştigă tot mai mulţi adepţi în Europa de Est

Foto: wordpress.com

Produsele obţinute fără pesticide şi conservanţi câştigă tot mai mulţi adepţi în Europa de Est, fapt concretizat în creşterea numărului de cafenele şi restaurante bio din România şi Bulgaria, al pieţelor bio din Ungaria sau al raioanelor cu produse bio dn supermarketurile poloneze, relatează AFP.

"Tendinţa generală arată o creştere a vânzărilor de produse biologice în ţările din fostul bloc sovietic. Numeroase magazine şi reţele de supermarketuri specializate au început să se orienteze către această direcţie", a declarat, pentru AFP, directorul de cercetare al biroului britanc de studii Organic Monitor, Amarjit Sahota.

Experţii chestionaţi de AFP au pus această tendinţă pe seama creşterii nivelului de trai pentru anumite categorii de populaţie şi a unui interes mai mare pentru o viaţă mai sănătoasă.

"În România, după revoluţie a existat o fascinaţie pentru McDonalds şi Coca-Cola, ca urmare a lipsurilor îndurate în perioada comunistă, însă în prezent oamenii încep să se îndrepte încet spre produsele bio", a declarat preşedintele asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.

Totuşi, produsele biologice nu reprezintă în prezent decât 1% din alimentele comercializate în România şi Bulgaria, potrivit ministerelor de resort ale celor două ţări, iar consumul de astfel de produse este concentrat în cele două capitale. Creşterea are însă un ritm susţinut, chiar şi în perioada crizei, deşi preţurile pentru astfel de produse sunt de peste două ori mai mari decât cele pentru produsele obişnuite.De altfel, producători bio importanţi din România afirmă că "viitorul este biologic" şi, în pofida efectelor crizei economice mondiale şi a lipsei de subvenţii europene, multe persoane au hotărât să urmeze această cale. România nu a reuşit să convingă autorităţile de la Bruxelles că a pus în practică un mecanism viabil pentru a primi subvenţii în acest domeniu.

Potrivit ministerului Agriculturii din România, în acest an 240.000 de hectare ar fi trebuit să fie cultivate cu produse biologice. Peste 4.000 de fermieri înregistraţi în 2008 au produs 261.000 tone de produse biologice.

În Polonia, suprafeţele cultivate biologic au crescut cu 60%, la 470.000 de hectare şi ca urmare a subvenţiilor europene mai mari pentru acest an.