MENIU

Producţia de maşini româneşti a scăzut cu 78% în decembrie faţă de noiembrie

Foto: www.epitesti.ro

Criza economică a frânat, în 2008, vânzările-record anunţate în trecut de producătorul autohton de maşini. Nici producţia n-a fost ca pe roate. Fabrica a mers cu motoarele reduse în decembrie astfel că au fost produse cu 80% mai puţine maşini decât în noiembrie.

Criza va tăia şi în 2009 din comenzi. Şefii de la Mioveni spun că în ianuarie vând, zilnic, doar 50 de maşini, din 1085 câte se produc.

Datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto arată o scădere a producţiei de maşini româneşti cu 78% în decembrie faţă de noiembrie. Bilanţul vânzărilor indică deja intrarea în colaps a uzinei argeşene.

Potrivit statisticilor pe 2008, Dacia a vândut, în România, doar 81.000 de maşini, cu un sfert mai puţin decât în 2007. În condiţiile cererii interne foarte mici de maşini, peisajul descris de şefii de la Mioveni este sumbru: 4.000 de angajaţi ar putea fi disponibilizaţi în luna martie, dacă uzinele nu vor primi ajutor de la Guvern, iar criza se va prelungi.

Acestor şomeri li s-ar putea adăuga alţi 100.000 de salariaţi din industria auto românească, potrivit specialiştilor. Cifrele APIA arată că anul trecut a fost cel mai prost din ultimul deceniu şi pentru mărci precum Renault, Volkswagen sau Opel.

Pentru a face faţă crizei, Dacia cere sprijin şi din partea Guvernului, prin menţinerea taxei triplate la maşinile second hand, aplicarea rapidă a programului Rabla şi dobânzi atractive pentru cumpărarea maşinilor.