MENIU

Producătorii, revoltaţi de creşterea accizelor la tutun şi alcool

Foto: iasiinfo.ro

Decizia Executivului de a majora în avans accizele pentru produsele din tutun şi alcool îi nemulţumeşte pe producătorii din domeniu. Aceştia au spus că nu au fost consultaţi înainte de luarea deciziei, iar scumpirile vor avea un impact negativ asupra economiei.

Atât producătorii de ţigări, cât şi cei de băuturi alcoolice spun că scumpirile cauzate de mărirea accizelor vor încuraja contrabanda şi producţia la negru. Radu Morariu, vicepreşedintele Patronatului Băuturilor Alcoolice a explicat: "Evaziunea fiscală se va mări, multi agenţi economici vor prefera să lucreze la negru, deoarece orice creştere de taxă măreşte evaziunea fiscală" şi a adăugat "eu trebuie să anunţ retaileri cu 30 de zile înainte, că le cresc preţul la produse, deci eu, practic sunt blocat 30 de zile şi nu vând nimic".

În urma majorării acizelor, ţigările se vor scumpi cu aproximativ 30 de procente. Asta înseamnă că, un pachet de ţigări cu un preţ mediu, care costă acum 5 lei şi 90 de bani va fi cumpărat cu 7 lei şi 60 de bani. Pentru băuturile alcoolice, majorarea accizelor va duce la o scumpire cuprinsă între 12 şi 20 la sută.
Mai multe articole despre:
ţigări majorare scumpiri accize băuturi alcoolice