MENIU

Procurorii au interceptări telefonice şi ambientale cu fostul deputat Saulea, potrivit instanţei

Foto: cdep.ro

Înregistrările convorbirilor telefonice şi în mediul ambiental din dosarul fostului deputat Dănuţ Saulea dovedesc că el a promis denunţătorului că îl va ajuta şi că a făcut demersuri în acest sens, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti de a-l aresta preventiv pe fostul parlamentar.

Potrivit motivării, o reacţie blândă faţă de faptele de care este acuzat Dănuţ Saulea ar face ineficientă lupta împotriva corupţiei şi ar genera neîncredere în capacitatea justiţiei de a reacţiona la acest fenomen. Magistraţii Tribunalului Bucureşti consemnează că infracţiunile pentru care este cercetat acesta trebuie privite "prin prisma calităţii de funcţionar public parlamentar a inculpatului".

În motivare, judecătorii fac referire la dovezile aduse de procurorii DNA, care arată că Saulea ar fi cerut de la Ioan Preoteasa suma de 50.000 de euro pe 19 iunie 2009, promiţându-i acestuia că va interveni pe lângă primarul comunei Adunaţii Copăceni, Ion Tache, pentru a-l pune în posesie pe Preoteasa cu mai multe suprafeţe de teren.

Totodată, în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Saulea, judecătorii arată că în luarea deciziei s-au bazat pe înregistrări ale convorbirilor telefonice şi din mediul ambiental purtate între Preoteasa şi Saulea, "din care rezultă fără putinţă de tăgadă" că fostul deputat i-a promis lui Preoteasa, dar şi că a intervenit la primăria Adunaţii Copăceni, pentru rezolvarea problemelor funciare ale acestuia.

Mai mult, arată judecătorii, încercarea lui Saulea "de disimulare a sumelor de bani primite de la martorul denunţător (n.r. - Ion Preoteasa) într-un contract de împrumut nu este decât > menit să-l pună la > de un eventual denunţ la organele de poliţie (fapt care, de altfel, s-a şi întâmplat)".

În motivare, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti precizează că Saulea s-a pregătit minuţios pentru săvârşirea faptelor de care este acuzat, pe o perioadă relativ lungă de timp, acest aspect generând insecuritate în rândul opiniei publice cu privire la onestitatea organelor administraţiei centrale şi locale, având în vedere funcţia deţinută de Saulea, de funcţionar public parlamentar.

Decizia din 20 august a Tribunalului Bucureşti, de arestare preventivă a lui Saulea, a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va judeca pe 26 august.

Mai multe articole despre:
DNA arest tribunal inculpat Dănuţ Saulea