MENIU

Procesul dintre ziaristul Roşca Stănescu şi preşedintele Traian Băsescu va începe pe 7 octombrie

Foto: evz.ro

Judecătoria Sectorului 1 a fixat, pentru 7 octombrie, primul termen al procesului dintre Sorin Roşca Stănescu şi Traian Băsescu, în care preşedintele României este acuzat de calomnie de către fostul director al ziarului ZIUA.

Avocatul lui Sorin Roşca Stănescu a depus, marţi, la Judecătoria Sectorului 1, acţiunea jurnalistului împotriva  lui Traian Băsescu, în care susţine că, prin afirmaţia făcută la un post TV, şeful statului a încercat să influenţeze justiţia în dosarul lui Patriciu, în care e acuzat şi Stănescu.

Conform acţiunii, Traian Băsescu a declarat: "N-aş mai vorbi despre Sorin Roşca Stănescu. Este una din marile mele decepţii. Pentru că, poate m-am înşelat, dar cu mine a fost corect până la incidentul cu Patriciu, cand i-a intrat lui în cap că eu i-am făcut dosar lui Patriciu. O prostie! Acel dosar era depus de domnul Talpeş din timpul guvernării Iliescu. Dar când mi-a cerut să intervin să se oprească dosarul, acolo reacţia mea nu putea fi decât să... Îmi pare rău. N-am să atac niciodată copilul cuiva, asta vă asigur, pentru că sunt tată de copii. Ştiţi pe cine o să vedeţi atacând copii? Pe cei care ori n-au, ori nu-şi iubesc copiii. Sunt şi fenomene de-astea. Acum turnăm în altă parte: la un ziarist. Şi vine el la televizor, domnul ziarist, şi spune ce ştie el de la Gigel nu-ştiu-care. Şi, de regulă, spune minciuni, la fel ca şi delaţiunile din dosarele care sunt la CNSAS. Nu poţi să-i faci rău ştiind că n-a făcut asta şi tu totuşi să spui "a făcut asta", să dai interpretarea ta la televizor, fie că eşti ziarist, fie că eşti om politic".

"Afirmaţia privitoare la acest dosar pe rol este cu atât mai gravă cu cât mesajul subliminal transmis este acela că oprirea dosarului are legatură cu situaţia mea din acest dosar, unde sunt trimis in judecată pentru folosirea informaţiei privilegiate şi asocierea la un grup infracţional organizat, acuzaţii fără suport legal sau faptic, ce par însa fondate faţă de ceea ce aş fi incercat să fac, prin intermediul Preşedintelui României", notează jurnalistul în actele depuse în instanţă.

Sorin Roşca Stănescu pretinde în acţiune că, prin declaraţia lui Traian Băsescu, "mesajul subliminal" este transmis organelor judiciare, fapt ce îi încalcă prezumţia de nevinovăţie şi accesul la un proces echitabil "ştiindu-se faptul că politica influenţează Justiţia, făcând presiuni asupra acesteia."


Jurnalistul arată în actele de la dosar că este posibil ca procurorii să se fi sesizat cu privire la conversaţia despre care a povestit şeful statului, ceea ce va duce la verificarea lui Stănescu. Astfel, jurnalistul susţine în acţiune că, "chiar dacă (n.red.-verificările) se vor finaliza fără rezultatul evocat în aceste materiale tendenţioase, vor crea o stare de disconfort".

Sorin Roşca Stănescu menţionează în acţiunea depusă la Judecătoria Sectorului 1 că din afirmaţia preşedintelui  se desprinde  acuzaţia potrivit căreia jurnalistul i-ar  fi cerut acestuia să intervină în dosarul lui Dinu Patriciu.

Stănescu îi cere preşedintelui să-i plătească daune morale de 1000 lei şi să publice în şase cotidiane centrale hotărârea instanţei, în cazul în care jurnalistul câştigă procesul.