MENIU

Procesul de votare a început deja pentru români

Foto: blogofchange.com

La ora 7.00 secţiile de votare din toată ţara s-au deschis. Scrutinul se va încheia ora 21.00. 289 de candidaţi români se luptă pentru 33 de locuri în Parlamentul European. În cursă s-au înscris şapte partide şi doi candidaţi independenţi.

Cetăţenii români îşi vor putea exprima duminică votul pentru Parlamentul European în orice secţie de votare din cele 18.317 organizate, dintre care 190 în străinătate, 18.237.627 de persoane cu drept de vot putând veni la urne între orele 07.00 şi 21.00. Totodată, opt cetăţeni străini din spaţiul comunitar vor vota în România la alegerile de duminică, a anunţat secretarul de stat din MAI, Viorel Fifor. Potrivit lui Fifor, la alegerile pentru Parlamentul European există trei tipuri de liste - permanente, speciale şi suplimentare.

Alegătorii vor putea vota în orice secţie de votare. Ei trebuie să prezinte comisiei electorale unul din următoarele acte: carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport diplomatic, paşaport diplomatic electronic, paşaport de serviciu, paşaport de serviciu electronic, carnet de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare), iar cetăţenii români aflaţi în străinătate şi cetăţenii români domiciliaţi în străinătate mai pot prezenta paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar

Alegerile în cele 190 de secţii de vot organizate pentru românii din străinătate se vor desfăşura, ca urmare a decalajelor de fus orar, pe parcursul a 31 de ore. Practic, scrutinul a început la miezul nopţii în secţiile de vot din Australia şi se încheie luni dimineaţă la ora 7.00 pe coasta de vest a Statelor Unite.

Românii din Australia sunt în plin proces de votare. Pentru ei, urnele se închid la ora 14.00, ora României. În această noapte s-a deschis şi secţia din Tokyo (Japonia), dar şi cele din Seul (Coreea de Sud) şi Phenian (Coreea de Nord).

Urmează celelalte ţări din Asia, inclusiv fostele republici sovietice din Extremul Orient. Odată cu votul din ţara noastră, va debuta votul şi pentru românii care se află în alte 17 ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Ultimele secţii de vot care îşi aşteaptă alegătorii vor fi cele de pe coasta de vest a Americii. Astfel, la ora 19.00, ora României, se vor deschide secţiile din Los Angeles, Las Vegas şi Portland.