MENIU

Printre amendamentele la buget discutate joi în Parlament s-au strecurat şi discuţii cu tentă sexuală

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/2738211/1/base-parlament-003.jpg
Cristina Pocora: Am ajuns la poziţia 69 din raport

Dezbaterile privind bugetul de stat, desfăşurate în plenul Parlamentului în a doua parte a zilei de joi, au debutat promiţător cu adoptarea majorităţii anexelor proiectului, pe fondul renunţării PNL la susţinerea unor amendamente, dar a continuat cu subiecte cu tentă sexuală şi s-a finalizat cu scandal în plen.

Decizia Birourilor Permanente reunite de a prelungi dezbaterile asupra bugetului de stat până la miezul nopţii, inclusiv în weekend, a avut un efect vizibil asupra parlamentarilor liberali.

Odată cu reluarea şedinţei de plen, aceştia au renunţat la susţinerea unora dintre amendamentele iniţiate şi la protestele privind modul de conducere a dezbaterii, dând ocazia democrat-liberalilor şi pesediştilor să voteze în timp record  aproape 30 de anexe ale proiectului. După adoptarea sumelor alocate mai multor instituţii, oboseala şi-a spus cuvântul, iar parlamentarii au întrerupt des disputele pe buget cu aluzii picante sau citate din Eminescu.

Aleşii liberali au fost ţinta ironiilor colegilor pedelişti, din cauza numărului impresionant de amendamente depuse la buget  "După numărul de poziţii propus de PNL, Kama Sutra era o lectură mai potrivită", a decretat deputatul PDL Octavian Bot, făcând referire la poziţiile din raport la care figurau amendamentele respective.

De altfel, deputaţii şi senatorii s-au "împiedicat" des de expresia "La ce poziţie sunteţi?", momentul culminant al aluziilor consumându-se odată cu susţinerea unui pachet de amendamente de către deputatul PNL Cristina Pocora.

Întrebată de preşedintele de şedinţă, "La ce poziţie sunteţi?", Pocora a ajuns la poziţia 69 din raport, moment în care sala a izbucnit în râsete şi aplauze. Mai târziu, democrat-liberalul Octavian Bot a revenit la tribună, de data aceasta pentru a citi un fragment din scrierile politice ale lui Eminescu.

Dezbaterile asupra bugetului au fost sistate pentru o scurtă pauză, solicitată de liberalul Eugen Nicolăescu chiar la începerea discuţiilor privind Ministerul Educaţiei, în jurul orei 21.30.

Acesta a ieşit grăbit pe holurile din faţa sălii de plen, în căutarea unor colegi de partid dornici să abandoneze bufetul pentru susţinerea în plen a zecilor de amendamente formulate la acest capitol de PNL.

După cinci minute de pauză, unul dintre deputaţii PNL mai harnici, Mihăiţă Calimente, a venit prompt la tribună.

"Domnule preşedinte, cu toată oboseala, cu toată dedublarea vederii dumneavoastră, vă rog să constataţi că la această oră nu mai suntem în cvorum. Cred că nu avem nevoie de numărare, nici de renumărare. Dacă în sală sunt mai mult de 100 de persoane, eu le mănânc pe celălalte pe care le găsiţi dumneavoastră în plus.", a declarat Calimente.

"O să vă stea în gât!" i-a replicat râzând preşedintele de şedinţă Ioan Oltean, care a refuzat să facă apelul nominal. "La cât pot eu să mănânc, n-o să-mi stea în gât", a insistat Calimente.

După consumarea dialogului cu accente culinare, parlamentarii au revenit la dezbaterile serioase asupra banilor alocaţi Educaţiei, iar ministrul de resort, Ecaterina Andronescu, a amintit, de la tribuna Parlamentului, priorităţile Ministerului privind renovarea a 9.000 de şcoli, construirea de grădiniţe şi campusuri. În continuare, liberalii au susţinut o serie de amendamente, care însă au fost respinse cu largă majoritate, fără excepţie.

În jurul orei 22:30, liberalul Mihai Voicu a obţinut câştig de cauză la solicitarea repetată pe întreg parcursul zilei privind verificarea cvorumului prin apel nominal. Succesul a fost doar parţial, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean decretând reluarea lucrărilor, ulterior numărării, fapt ce i-a ambiţionat pe liberali.

"Doamnelor şi domnilor! Vă rog să vă pregătiţi, urmează campionul campionilor la amendamente! Domnul senator Liviu Câmpanu! Pentru susţinerea poziţiilor de la 306 la 604", a anunţat preşedintele Ioan Oltean, care i-a acordat lui Câmpanu 30 secunde pentru susţinerea fiecărui amendament din cele 300, ceea ce însemna ca liberalul să petreacă la tribună două ore şi jumătate, vorbind.

Deputatul a preferat ca după fiecare 30 secunde să se întoarcă în bancă, pentru a face drumul înapoi după câteva momente, imediat după votul negativ dat de plen amendamentelor sale.

Pesedistul Cristian Dumitrescu a propus ca cele 300 de amendamente ale lui Câmpanu să fie votate în bloc, pentru că au acelaşi iniţiator şi indică aceeaşi sursă de finanţare, respectiv Administraţia Prezidenţială.

Relu Fenechiu a creat emoţie în rândul parlamentarilor puterii, declarând că PNL e de acord ca toate amendamentele să fie votate la grămadă, însă a adăugat imediat condiţia: acestea să fie adoptate.

În final, Oltean a supus la vot propunerea ca textele lui Câmpanu să fie votate împreună, plenul fiind de acord şi respingându-le în bloc. Decizia a stârnit protestul deputaţilor PNL. "Nu recunoaştem votul care s-a dat", au declarat reprezentaţii PNL.

După o serie de dispute procedurale, Oltean a anunţat suspendarea plenului. "Noaptea poate fi un sfetnic bun, suspend lucrările", a încheiat pedelistul în jurul orei 23.40.

Mai multe articole despre:
parlament buget PNL amendamente ironii