MENIU

Principiile legii unice a pensiilor vor fi stabilite astăzi la Ministerul Muncii

Foto: ReAalitatea TV

Principiile după care va funcţiona legea unică a pensiilor vor fi definitivate astăzi. Grupul de lucru special constituit pentru aceasta la Ministerul Muncii a decis până acum să elimine pensiile speciale, foarte mari şi să introducă în schimb pensiile pe meserii.

Anual, toţi cei peste 200.000 de pensionari care beneficiază de legile speciale consumă de la bugetul statului peste opt miliarde de lei. Este vorba despre magistraţi, parlamentari, diplomaţi, poliţişti, militari, aviatori, funcţionari parlamentari sau cei care au lucrat în serviciile speciale.

În medie, un beneficiar al unui sistem special, primeşte lunar o pensie de peste 3.300 de lei. Pensie medie din sistemul de asigurări sociale "nespeciale" este de 687 de lei.

În vârful clasamentului celor mai bogaţi pensionari se află un fost magistrat care are o pensie de aproape 33.000 de lei pe lună. El este urmat la mică distanţă de un fost aviator, cu o pensie de 32.000 de lei.

Sistemele speciale vor fi eliminate prin noua lege unică a pensiilor. Unul dintre principiile care vor sta la baza acestei legi este folosirea unei singure formule de calcul pentru toţi pensionarii. Mai exact, salariaţii vor avea o pensie proporţională cu valoarea cotizaţiei pentru întreaga activitate şi nu doar pentru câteva luni, cum este în cazul categoriilor favorizate.

Guvernul vrea să introducă, însă şi pensiile ocupaţionale, adică pentru fiecare domeniu de activitate. Şi aici, însă calculul pensiei se va face după o lege unică.

Mai multe articole despre:
guvern Legea pensiilor pensii speciale