MENIU

Principele Radu Duda s-a retras din cursa prezidenţială

Foto: NewsIn

Principele Radu Duda s-a retras, miercuri, din cursa prezidenţială, "cu părere de rău, dar cu speranţă pentru viitor", spunând că "de aici încolo, campania prezidenţială nu va mai fi o luptă electorală, ci o luptă între clanuri". Va fi o repetare a greşelii din 1997.

"De când am hotărât să mă prezint la alegerile prezidenţiale până astăzi, au trecut cinci luni. Acum ştiu că "România Altfel" este posibilă, că ea are adepţi. Cei 12% dintre români care ar dori să voteze cu mine sunt un izvor de bine nepreţuit. Ei s-au aşezat în jurul ideii de respect al Statului şi de profesionalism în viaţa publică fără să-i oblige nimeni. 12% dintre români convinşi sunt mai puternici decât 35% dintre români păcăliţi, constrânşi sau interesaţi", spune Duda.

Principele mai precizează că, în acest moment, "stânga politică este în buzunarul prezidenţial. Dreapta politică a ales să ignore proiectul Casei Regale, crezând că astfel va avea un câştig politic pe termen scurt. Va fi o repetare a greşelii din 1997".

Principele Radu Duda şi-a anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al României pe 9 aprilie, anul acesta. Anunţul a fost făcută la Palatul Elisabeta, acolo unde principesa Margareta şi principele Radu de Hohenzollern-Veringen s-au întâlnit cu Betsy Myers, consultantul campaniei lui Barack Obama. Myers a spus chiar că singurul candidat pe care "l-ar susţine la alegerile prezidenţiale din România ar fi Alteţa Sa Regală". 

Radu Duda a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti

Principele Radu, în vârstă de 49 de ani, s-a născut la Iaşi, într-o familie de medici şi şi-a început cariera profesională pe scenă.

În 1984, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, însă rolul care i-a adus notorietate l-a jucat pe scena vieţii, zece ani mai târziu, când a întâlnit-o pe Principesa Margareta.

Cei doi s-au cunoscut cu prilejul unor acţiuni caritabile şi, în 1996, se căsătoresc.

În 1999, Radu Duda devine Principe de Hohenzollern-Veringen

Acest moment va marca sfârşitul carierei artistice din teatru, film şi televiziune, începută în 1974.

Principele a fost reprezentant special al Guvernului României, sub două guverne: PSD şi PNL. Executivul a renunţat la serviciile lui în 2008.

Principele a fost acuzat de relaţii cu Securitatea comunistă, acuzaţii pe care le-a respins. I-a fost contestat titlul nobiliar obţinut prin căsătoria cu principesa Margareta.

Într-un sondaj din 2004, comandat de PSD, principele era cotat cu un procent de 3,4% într-o eventuală cursă pentru preşedinţie. Într-un sondaj CSOP, prezentat în luna august, Radu Duda figura cu 3%.

Citeşte şi...

Mai multe articole despre:
alegeri candidat Cotroceni preşedinte Radu Duda