MENIU

Principalele partide spaniole îşi dispută voturile românilor la alegerile europene

Foto: emaramures.ro

Partidele spaniole îşi dispută voturile românilor la alegerile europene din 7 iunie, la care aceştia vor vota pentru prima dată ca cetăţeni europeni, organizând mitinguri pentru ei şi incluzându-i în campaniile electorale, scrie cotidianul spaniol "El Confidencial" în pagina sa electronică.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE), 46.117 de români s-au înscris la Comisia Electorală. În total, 275.732 de cetăţeni străini vor putea vota în Spania la alegerile europarlamentare, un număr foarte important având în vedere că, potrivit celor mai recente sondaje, rezultatul scrutinului ar putea fi dat de o diferenţă mică de voturi.

Cei mai numeroşi europeni înscrişi pe listele de vot din Spania sunt britanicii (75.623), urmaţi de români, germani (33.632), italieni (29.502), francezi (25.056), portughezi (15.965) şi olandezi (11.056). În plus, 8.251 de bulgari s-au înscris să voteze la alegerile europarlamentare în Spania. Totuşi, dintre cele două milioane de străini care locuiesc în Spania şi care ar putea vota, numai aproximativ 300.000 au depus actele necesare pentru a-şi putea exprima opţiunea.

Opţiunile politice ale românilor şi bulgarilor reprezintă o necunoscută pentru specialiştii marilor partide spaniole, având în vedere că este pentru prima oară când cele două comunităţi vor vota în Spania şi că acestea nu formează colective omogene.