MENIU

Primarul Chişinăului confirmă al doilea deces în urma reprimării protestelor de la Chişinău

foto: unimedia.info

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a declarat că a primit marţi confirmarea celui de al doilea caz de deces în urma reprimării de către autorităţile comuniste a protestelor din 7 aprilie de la Chişinău.

Dorin Chirtoacă afirmă că victima este Ţibuleac Ion, un tânăr din satul Bolohani, raionul Orhei, care a suferit mai multe leziuni – coaste rupte, hemoragie internă, picior rupt. "Tânărul prezintă şi multe lovituri la cap şi pe faţă. Acesta a fost deja înmormântat, pentru că familia nu a făcut publică această informaţie imediat. Vom încerca să aflăm informaţii noi şi să relatăm mai multe despre acest caz", a asigurat Dorin Chirtoacă.

Potrivit primarului, familia tânărului spune că acesta "a fost aruncat ca un câine" sub estacada Spitalului de Urgenţă din Chişinău, iar la morgă nu li s-a permis să intre. Familiei i s-a comunicat că presupusul motiv al decesului a fost electrocutarea: "Familia este şocată. Pe data de 7 aprilie băiatul a plecat la Chişinău cu încă un prieten şi nu s-a mai întors. Sunt cunoştinţe în sat care spun că l-au văzut la televizor în imagini împreună cu alţi protestatari", a declarat Dorin Chirtoacă. 

Primarul de Chişinău susţine că, din păcate, în Republica Moldova continuă cazurile de tortură, tratament inuman şi degradant în locurile de detenţie şi în continuare sunt arestaţi oameni. "Din păcate, până în prezent nu am văzut o reacţie internaţională adecvată – în afară de o singură persoană, reprezentant al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, care a intrat într-un singur penitenciar, altcineva nimeni din organismele internaţionale nu a încercat să se documenteze direct. Cel puţin nu am văzut persoane din partea comunităţii internaţionale sau a Comitetului pentru prevenirea torturii aici, la Chişinău, în vederea intrării în comisariate şi opririi acestei terori", a arătat Dorin Chirtoacă.

Jurnal de Chişinău a scris marţi că în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, cadavrul unui tânăr a fost aruncat dintr-o maşină a Ministerului de Interne moldovean în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Victima avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Potrivit martorilor, corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţibuleac au primit vestea de la medicii de la Spitalul de Urgenţă că fiul lor ar fi murit electrocutat. Li s-a cerut să vină la morga spitalului cu îmbrăcăminte pentru cel decedat.

Potrivit lui Semion Ţibuleac, tatăl băiatului, la morgă părinţilor nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului. Ei au văzut cadavrul doar după ce acesta a fost îmbrăcat. "Unul din lucrătorii de acolo mi-a spus că a fost adus de o maşină Niva, albă, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, şi că a fost aruncat în curtea Spitalului de Urgenţă. Era doar în maieu şi pantaloni. Nu ne-au permis să-l vedem în hainele în care a fost adus. Am constatat că avea un picior frânt, costele rupte. Avea răni adânci în regiunea tâmplelor", spune tatăl băiatului. "Băiatul nostru nu avea niciun document la el. Prima oară ne-au spus că l-au găsit în stradă. Dacă ar fi fost găsit în halul acela, întâmplător, în stradă, ne întrebăm cum de-au reuşit să afle cine e şi de unde e, că a doua zi au şi luat legătura cu noi şi ne-au informat despre moartea lui", se revoltă plângând mama băiatului, Tatiana.

Ion a fost înmormântat sâmbătă, 11 aprilie. Părinţii nu au consultat un avocat, dar spun că vor să cunoască adevărul despre moartea fiului lor.

 

Mai multe articole despre:
proteste deces Chişinău comunişti Dorin Chirtoacă