MENIU

Primăriile hunedorene pot pierde banii pe proiectele de infrastructură

Foto: Realitatea TV

Zeci de primării hunedorene riscă să rămână fără finanţare pentru proiectele de infrastructură locală. Şi asta din cauza modificărilor făcute în ultimul moment de Agenţia de Dezvoltare Rurală. Înainte de termenul limită de depunere a proiectelor, Agenţia a diminuat gradul de sărăcie a localităţilor aplicante. Acest parametru contează la punctajul pentru accesarea de fonduri nerambursabile.

Măsura 322 este ultima ocazie care oferă comunităţilor locale, până în anul 2013, ocazia de a accesa fonduri europene. Modificările făcute pe ultima sută de metri au schimbat punctajele proiectelor, iar primăriile sunt pe punctul de a rata banii de la Uniunea Europeană.

Zeci de primării din judeţul Hunedoara, care şi-au întocmit dosare pentru finanţarea infrastructurii s-au trezit că punctajele referitoare la gradul de sărăcie din comunitate s-au diminuat. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală a modificat în ultima zi din iulie, cu 10 ore înainte de termenul limită de depunere a dosarelor, Măsura 322. Prin aceasta se acordă finanţare europeană pentru renovarea şi dezvoltarea satelor. Primarii se tem că acum nu vor mai primi fonduri.

"Vestea a căzut peste noi ca un trăsnet. Ne gândeam dacă trebuie să mai depunem proiectele sau nu, dar totuşi le-am depus. În 31 seara am aflat că totuşi s-ar putea să fie anulat, dar încă nu sunt sigur.", a declarat Teordor Lazăr, primar Brăşnica.

"S-a pierdut în punctaj foarte mult fiindcă noi, dacă se mergea pe datele care sunt depuse în proiect, aveam punctaj maxim. Cu această modificare, şansele se reduc considerabil.", e de părere şi IOn Radoni, consilier Primăria comunei Pui.

"Nu pot să cred că s-a întâmplat ceea ce se întâmplă. Când? Cu 10 ore înainte de finish-ul acestui proiect care era foarte important pentru dezvoltarea rurală la toate primăriile din România.", a precizat Mircea Molot, preşedinte CJ Hunedoara.

Pe Măsura 322 au aplicat aproape 30 de primării din Hunedoara care au solicitat în total zeci de milioane de euro pentru lucrări de infrastructură. Conform normelor de evaluare pentru un "grad de sărăcie" a localităţii sub 40% proiectul primeşte 5 puncte, între 40 şi 60% - 10 puncte, iar pentru un grad de sărcăie de peste 60% se acordă 15 puncte.