MENIU

Primăria Capitalei vrea să refacă pistele pentru biciclete în această vară

Foto: NewsIn

Primăria Capitalei va reface, în această vară, pistele pentru biciclete, va face o hartă a acestora şi va îngrădi accesul maşinilor pe trotuare, a anunţat în cadrul unei dezbateri ORG, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Totodată, Sorin Oprescu a anunţat că vrea să modifice hotărârile de consiliu care restricţionează accesul bicicletelor în parcuri şi, în acelaşi timp, să permită accesul vizitatorilor din parcuri pe iarbă.

Primarul Capitalei a mai spus că, pe viitor, intenţionează să creeze piste pentru biciclişti pe carosabil.

Primăriile de sector au început să pună în aplicare două hotărâri mai vechi ce interzic accesul persoanelor cu biciclete sau role în parcurile din Bucureşti, municipalitatea intenţionând, însă, ca alternativă, amenajarea de alei speciale în parcurile Tineretului şi Herăstrău.

Este vorba despre două hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 1994 şi, respectiv, 2001, care interzic călcatul pe iarbă şi accesul cu bicicletele în parcuri. Interdicţia apare şi în Codul Rutier, cu excepţia cazurilor când bicicletele "nu stânjenesc circulaţia pietonilor".

La intrările în parcurile I.O.R. şi Bordei, de pildă, au fost montate deja panouri de avertizare privind această interdicţie, cu menţiunea că amenzile sunt cuprinse între 40 şi 100 de lei.

Bucureştenii sunt însă nedumeriţi de faptul că aceste măsuri se iau la ani buni de la intrarea în vigoare a interdicţiei şi se plâng că nu dispun de alternativă pentru a se plimba cu bicicleta sau cu rolele.

"În parcurile ce ţin de municipalitate, printre care Herăstrău, Cişmigiu şi Tineretului, aceste hotărâri se aplică de când au intrat în vigoare, prin grija Poliţiei Comunitare. În ce priveşte celelalte parcuri, acestea ţin de primăriile de sector, fiecare dintre acestea fiind responsabilă de când şi cum aplică hotărârile", a precizat viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu.