MENIU

Primăria Capitalei va investi peste 280 milioane de euro pentru reabilitarea a 37 de şcoli

Primăria Muncipiului Bucureşti va investi 282,2 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii a 37 de şcoli din Capitală, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Potrivit proiectului, 116 milioane de euro sunt fonduri proprii ale municipalităţii, iar 112,2 milioane euro vor fi împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Banii vor fi investiţi în consolidări, reparaţii, reabilitări, extinderi, refacerea împrejmuirilor, înlocuirea instalaţiilor (sanitare, electrice, termice), realizarea unor săli de sport şi reabilitarea celor existente, dotarea cu tehnică de calcul, material didactic, mobilă. Edilii speră ca, în urma investiţiei, costurile de întreţinere să scadă cu până la 70%.

Proiectele pentru reabilitarea şcolilor au fost realizate încă din 2005, în proiectul de hotărâre fiind actualizate sumele. Mai mult, în cazul a cinci şcoli, sumele au fost mărite per total cu 1,85 milioane de euro, pentru că în lipsa unor lucrări suplimentare cele iniţiale nu asigurau buna defăşurare a activităţii în respectivele unităţi de învăţământ.

Dintre cele 180 de unităţi de învăţământ gimnazial din Bucureşti, 102 au fost incluse în 2003, într-un program de reabilitare finanţat de BEI. Proiectul prevedea consolidarea clădirilor împotriva cutremurelor, construirea de clădiri noi şi săli de sport multifuncţionale, reabilitarea infrastructurii sanitare şi de canalizare, alimentarea cu apă, electricitate, telefon şi internet, precum şi mobilarea şi echiparea conform standardelor europene.

Contractul de finanţare a fost semnat la 1 octombrie 2003 de BEI, Guvernul României şi Primăria Capitalei, beneficiar fiind Primăria Capitalei.

Renovarea şcolilor ar fi trebuit să se încheie anul trecut, însă, din cauza întârzierilor, termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit până în 2010. Investiţiile totale pentru renovarea şcolilor prin acest proiect se ridică la 271 milioane de euro.

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, au fost începute lucrările la 23 de unităţi de învăţământ. Toate acestea au avut însă de suferit din pricina modului în care s-au derulat lucrările, cele mai mari probleme fiind la cele 11 şcoli unde firma de construcţii contractată a fost General Construct Consult. De altfel, anul trecut, contractul cu această firmă a fost reziliat.