MENIU

Primăria Bucureşti a lansat vineri prima strategie de dezvoltare eco a Capitalei. Aflaţi aici care sunt proiectele!

Foto: flickr.com

Primăria Municipiului Bucureşti a lansat vineri prima strategie de dezvoltare ecologică a Capitalei, ce are în vedere creşterea calităţii vieţii şi a confortului cetăţenilor, implementarea de proiecte care să asigure dezvoltarea oraşului în concordanţă cu normele şi standardele de mediu actuale şi în funcţie de tendinţele europene.

Primarul Sorin Oprescu a declarat vineri într-o conferinţă de presă că în ultimele luni s-a preocupat intens de intabularea Pădurii Băneasa, mare parte din acest patrimoniu fiind acum la Primăria Capitalei. Primarul a subliniat că el consideră greşite proiectele unor consilieri de a trasforma pădurea în parc şi că el se va opune acestui proiect.

"Personal voi veghea sa rămână pădure, să fie la dispoziţia cetăţeanului care are respect pentru natură: fără mici si fum, fără terase ilegale, fără noxe din ţeava de eşapament", a declarat Oprescu.

Printre proiectele de mediu menţionate de primar, se află şi amenajarea de noi parcuri în Capitală.

Primul va avea o suprafaţă de aproximativ 8 hectare şi se va situa în zona cartierului Ghencea, strada Drumul Cooperativei.

Primăria are deja în lucru un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCGMB 10 din 2001, privind normele de protecţie a spaţiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

"Şi vrem nu numai să impunem măsuri concrete de protejare a spaţiului verde, dar şi sancţiuni dure pentru cei care încalcă aceste reglementări", a atras atenţie Sorin Oprescu.

O altă măsură care să conducă la creşterea calităţii mediului in capitală, se referă la condiţionarea  persoanelor fizice şi juridice ca la execuţia unei construcţii noi să realizeze un spaţiu verde de mínimum 30% din suprafaţa totală a parcelei (din care 20% să se amenajeze obligatoriu pe sol, iar diferenţa pe un subsol betonat având un strat de sol care să permită dezvoltarea arborilor de talie mijlocie).

"Este legiferat acest lucru, dar nu se respecta. Vom intensifica însă controalele, vom trimite echipele de inspectori ai Primăriei în teren, alături de Garda de Mediu, să facă verificări special pe aceste aspecte şi vom aplica sancţiuni dure pentru nerespectarea acestor reglementări ale legii", a subliniat primarul.

Printre celelalte măsuri de ecologizare ale Capitalei se numără realizarea  primelor opt parcări subterane, un proiect pentru Parcul Tineretului - 6 km de alei pentru bicicliști, cu dublu sens la toate intrările parcului, precum şi pentru Parcul Herăstrău.

Primăria va începe demersuri şi pentru obţinerea finanţării şi demararea construcţiei fazei a II a, a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina.

Sorin Oprescu a declarat că există deja un proiect de Hotărâre de Consiliu prin care se instituite . Este documentul care stabileşte normele minime obligatorii de respectare a protecţiei mediului pe tot teritoriul Municipiului Bucureşti.Chiar vineri a intrat in dezbatere publică pe site-ul instituţiei, www.pmb.ro.