MENIU

Previziunile Ministerului de Finanţe sunt sumbre pentru anul 2009

Foto: RTV

Previziuni economice pentru acest an sunt sumbre. Potrivit unei analize a Ministerului de Finanţe, activitatea se va restrânge accentuat în mai multe domenii, numărul şomerilor va creşte, iar inflaţia va ajunge la cinci procente.

Potrivit analizei realizate de experţii Ministerului de Finanţe, efectele crizei economice se vor resimţi cel mai puternic în primul trimestru al anului.

Potrivit analizei realizate de experţii Ministerului de Finanţe, efectele crizei economice se vor resimţi cel mai puternic în primul trimestru al anului. În această perioadă, creşterea produsului intern brut se va situa sub 1%, iar producţia industrială se va reduce cu cinci procente. Veştile proaste nu se opresc însă aici. Ministerul de Finanţe susţine că în 2009 numărul şomerilor va creşte cu circa 100.000 de persoane, iar rata şomajului va ajunge la 5,5%.

Cel mai afectat domeniu va fi cel al construcţiilor. Vor mai avea de suferit şi agricultura, industria sau exporturile. La toate acestea se adaugă creşterea datoriei publice guvernamentale până la 20% din PIB, dar şi majorarea contribuţiilor la asigurările sociale sau creşterile de preţuri.

În schimb, finanţiştii prevăd că salariul mediu va ajunge la 1352 de lei, cu aproape şase procente mai mult faţă de 2008. Chiar şi în aceste condiţii guvernul susţine că este pregătit să facă faţă crizei economice. Printre măsurile pe care executivul doreşte să le aplice în acest an se numără acordarea pensiei sociale de 350 de lei, compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 600 de lei, investiţii masive în infrastructură, neimpozitarea profitului reinvestit sau continuarea programului Rabla.

Mai multe articole despre:
construcţii şomaj PIB Ministerul de Finanţe