MENIU

Preţurile cerute de proprietarii de terenuri au scăzut cu 25-30%

Foto: NewsIn

Preţurile cerute de proprietarii de terenuri au scăzut, în primele şase luni din acest an, în medie cu 25-30%, terenurile mici şi centrale fiind cel mai puţin sensibile la trendul descendent al preţurilor, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară Colliers International

"În medie, scăderea preţurilor cerute de proprietari se situează între 25 - 30%, comparativ cu prima jumătate a anului 2008. În condiţiile în care numărul de tranzacţii finalizate este foarte redus, preţurile cerute reflectă încă o discrepanţă semnificativă între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor şi nu sunt un indicator al valorii de piaţă a terenurilor. Pentru tranzacţiile încheiate în această perioadă, preţul de tranzacţionare a fost cu cel puţin 50% mai mic faţă de nivelurile atinse anul trecut", se spune în analiza Colliers.

Potrivit sursei citate, majoritatea cumpărătorilor sunt companii din industrii mai puţin afectate de criză (retail de produse alimentare, industria medicală sau retail de tip discount) care urmăresc dezvoltarea unor proiecte pentru uzul propriu. "Retailerii caută terenuri cu dimensiuni începând de la 3.000 mp (supermarketuri) până la 30.000 mp (do-it-yourself) şi chiar 50.000 - 60.000 mp (hipermarketuri), situate în zone dens populate, cu acces bun şi deschideri generoase la artere cu trafic ridicat", precizează consultanţii Colliers.

De asemenea, există un număr ridicat de persoane fizice care dispun de lichidităţi şi caută oportunităţi pe piaţă, dar preţurile sunt în continuare percepute ca fiind prea mari pentru a face achiziţii. Totodată, băncile preferă să reeşaloneze împrumuturile cu probleme decât să le execute, din teama de a-şi vedea lichidităţile blocate pe o perioadă nedeterminată în active care se devalorizează.
Mai multe articole despre:
preţuri investiţie scădere terenuri vânzare