MENIU

Preţul petrolului a scăzut sub 46 de dolari pe baril, în contextul temerilor privind economia globală

Foto: sxc.hu

Petrolul s-a ieftinit luni după trei şedinţe la rând de scumpiri, investitorii fiind afectaţi de veştile despre adâncirea crizei economice şi aprecierea dolarului, în ciuda faptului că OPEC a pus în aplicare deciziile anterioare de reducere a producţiei.

Petrolul "light sweet" cu livrare în martie s-a ieftinit cu 82 de cenţi, la 45,65 dolari pe baril. Vineri, petrolul se scumpise cu 2,80, la 46,47 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent din Marea Nordului a scăzut cu 73 de cenţi, la 47,64 dolari pe baril, după ce coborâse anterior cu mai mult de un dolar.
"Există marcări de profit după câştigurile puternice de vineri. Totuşi, perspectivele privind piaţa petrolului sunt sumbre şi ieftinirea de astăzi s-ar putea datora faptului că jucătorii nu mai investesc în petrol ci în aur, pentru mai multă siguranţă", a spus Tetsu Emori, manager în cadrul Astmax Co.

Principalul motiv al scumpirii petrolului, de vineri, este faptul că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a început să pună în aplicare decizia de a reduce producţia cu 2,2 milioane barili pe zi. Firma de consultanţă Petrologistics estimează că producţia OPEC va scădea cu 1,55 milioane barili pe zi în ianuarie.

Mai multe articole despre:
petrol scumpire baril opec criză economică