MENIU

Preţul petrolului a depăşit nivelul de 80 dolari/baril pentru prima oară în ultimul an

Foto: RTV

Preţul petrolului a depăşit 80 dolari/baril pentru prima oară după luna octombrie 2008, în timp ce aurul s-a tranzacţionat aproape de nivelul maxim istoric, în contextul în care dolarul s-a depreciat la un minim al ultimelor 14 luni în faţa euro, susţinând cererea de materii prime, scrie Bloomberg.

Preţul barilului de petrol cu livrare în luna noiembrie a crescut cu 44 cenţi, sau 0,6%, la 80,05 dolari pe piaţa de la New York, depăşind pragul de 80 dolari/baril pentru prima oară din 14 octombrie 2008. Preţul aurului cu livare imediată a avansat cu 0,3%, la 1.066,97 dolari/uncie pe piaţa din Singapore, după ce scăzuse anterior cu 0,2%.

"Factorii sezonieri din ultimul trimestru sunt favorabili pentru viitoare creşteri, atât pentru petrol cât şi pentru aur", a declarat Stefan Graber, analist în cadrul Credit Suisse Group.

Preţul petrolului a avansat în şedinţa anterioară cu 1,4%, iar aurul cu 1,1%, în contextul în care bursele americane au crescut, pe fondul rezultatelor financiare peste aşteptări.

Indicele dolarului, ce măsoară performanţa monedei americane faţă de şase monede importante, a scăzut cu 0,4%, la cel mai mic nivel din august 2008, de 75,181 puncte.

"Dolarul pare să se tranzacţioneze în marja 75-76 faţă de coşul de monede şi estimez că va continua să scadă, astfel că ar putea să susţină preţul petrolului. Cu siguranţă că cererea va creşte în următorii ani", a declarat Peter McGuire, director în cadrul CWA Global Markets Pty.
Mai multe articole despre:
petrol preţ creştere scumpire baril