MENIU

Preşedinţia ucraineană consideră că acordurile cu privire la gaz favorizează Rusia

Foto: RTV

Preşedinţia ucraineană a criticat acordurile ruso-ucrainene pe tema gazului încheiate luni la Moscova, spunând că ele favorizează Rusia şi preconizând dificultăţi pentru economia naţională, a informat agenţia Interfax, citată de AFP.

"Vom oferi Rusiei mai mult de 60% rabat pentru tranzit, pentru că în Europa acest tarif este mai mare de patru dolari pe mia de metri cubi pe 100 de kilometri, iar noi vom subvenţiona Gazprom", a declarat reprezentantul preşedinţiei pentru securitate energetică, Bogdan Sokolovski.

Potrivit acordurilor, Rusia va vinde gaz Ucrainei la un tarif "fondat" pe formula europeană, dar cu un rabat de 20% pentru anul acesta, în timp ce tariful tranzitului prin Ucraina rămâne la nivelul fixat pentru 2008 (1,7 dolari pe mia de metri cubi pe suta de kilometri).

Premierul Iulia Timoşenko a spus că preţul mediu al gazului pentru Ucraina va fi "apropiat" de 230-250 de dolari pe anul 2009, dar nu a dat o cifră precisă.

Sokolovski a spus că, în primul semestru, Ucraina va cumpăra gaz rusesc cu 360 de dolari.

Dacă preţul anual se va ridica la 235-240 de dolari, s-ar ajunge la o creştere pentru consumatorii finali ucraineni la peste 300 de dolari, a preconizat el, subliniid că informaţii mai precise vor fi furnizate după studierea documentelor.

"Va fi o fază dificilă pentru economia ucraineană, care consumă cantităţi mari de gaz", a mai spus el.

Preşedintele Viktor Iuşcenko şi premierul Timoşenko au relaţii dificile, marcate de numeroase conflicte politice.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina gaz acord