MENIU

Preşedintele Solyom Laszlo a ajuns sâmbătă dimineaţă în România cu maşina

FOTO: NewsIn

Solyom Laszlo, preşedintele Ungariei, a ajuns sâmbătă dimineaţă în România, cu maşina. El se află în acest moment în judeţul Harghita, localitatea Cozmeni.

Preşedintele Ungariei a mers la monumentul din pasul Nyerges în Harghita, ridicat în memoria revoluţionarilor de la 1848, unde a avut loc un program artistic şi unde preşedintele Ungariei a ţinut un discurs. Vezi declaraţiile preşedintelui Solyom Laszlo

Anul trecut, când a vizitat acel loc, unde a avut loc o luptă în timpul revoluţiei de la 1848, Solyom Laszlo a remarcat că nicio autoritate din Ungaria nu a pus acolo un monument, aşa că a comandat unui artist plastic maghiar din România o lucrare, sâmbătă având loc ceremonia de inaugurare a acestuia.

Sute de persoane, oficiali din Harghita şi Covasna, membri ai formaţiunilor politice maghiare s-au strâns la Cozmeni. Printre cei care l-au întâmpinat pe şeful statului ungar se numără şi preşedintele UDMR, Marko Bela, europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Pregătirile la Cozmeni au început încă de dimineaţa, pe lângă drapelul în culorile Ungariei au fost arborate şi steagurile României şi Uniunii Europene.

Solyom Laszlo intenţiona să vină abia astăzi la Târgu Mureş, însă potrivit informaţiilor postate pe site-ul administraţiei prezidenţiale maghiare, avionul cu care acesta ar fi vrut să ajungă în România nu ar fi primit autorizaţie să aterizeze. Din acest motiv, şeful statului maghiar şi-a devansat vizita prilejuită de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni pentru sâmbătă.

Agenţia maghiară de presă MTI susţine că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost chemat la Ministerul român de Externe pentru a i se transmite îngrijorarea părţii române cu privire la vizita preşedintelui maghiar. Autorităţile de la Budapesta sunt contrariate şi susţin că decizia României de a retrage autorizaţia de aterizare este una fără precedent.

Citeşte mai mult Preşedintele maghiar susţine că i s-a retras permisiunea de a ateriza la Târgu Mureş

Citeşte mai mult Radu Berceanu: Solyom Laszlo nu a vrut să vină cu vreo aeronavă civilă sau cu vreo modalitate civilă

Citeşte mai mult Ministerul de Externe român şi-a exprimat îngrijorarea faţă de vizita preşedintelui ungar Solyom, potrivit MTI