MENIU

Preşedintele Parlamentului moldovean recunoaşte că poliţia a bătut protestatarii arestaţi

Foto: unimedia.info

Preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a recunoscut că protestatarii de opoziţie au fost trataţi cu brutalitate de poliţie, adăugând însă că ofiţerii care se fac vinovaţi de aceste fapte nu ar trebui pedepsiţi, pentru că amnistia ar trebui să li se aplice şi lor, relatează Financial Times.

Lupu a spus că amnistia anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Voronin ar trebui să se aplice atât protestatarilor care au contestat victoria comuniştilor, cât şi poliţiştilor care i-au bătut în arest. "Preşedintele a spus că vor fi amnistiaţi toţi cei implicaţi", a declarat el pentru Financial Times. "Logic ar fi ca, dacă ierţi una dintre părţi, să o ierţi şi pe cealaltă".

După protestele ce au urmat alegerilor din 5 aprilie, sute de oameni au fost arestaţi şi duşi la poliţie unde, potrivit unor informaţii ale OSCE şi ONU, mulţi au fost bătuţi şi au primit pedepse scurte cu închisoarea.
Lupu a spus că poliţiştii au reacţionat emoţional, după ce mulţi colegi de-ai lor au fost răniţi în cursul protestelor, care au degenerat în violenţe în 7 aprilie. "Şi-au vizitat colegii la spital - vreo 200 - şi au văzut cât de grav răniţi erau", a explicat el.

Voronin a anunţat amnistia după 10 zile de tensiuni în capitală, unde tinerii spuneau că le este frică să mai iasă pe stradă de teamă să nu fie arestaţi. Însă partidele politice sunt sceptice faţă de acest anunţ. "Nu ştiu să fi fost cineva eliberat şi chiar dacă s-au făcut eliberări, răul a fost deja făcut", a spus primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal, de opoziţie.

Miercuri, preşedintele României a anunţat accelerarea procesului prin care aproape un milion moldoveni pot primi cetăţenie română, măsură pe care Voronin a numit-o "ingerinţă".

Partidele de opoziţie boicotează procesul, spunând că acesta nu va scoate la lumină fraudele, comise la întocmirea listelor electorale, şi nu neapărat la numărarea voturilor.