MENIU

Preşedintele ceh redeschide cutia Pandorei pe tema Tratatului de la Lisabona

Foto: timesonline.typepad.com

Preşedintele ceh Vaclav Klaus pune o nouă condiţie pentru semnarea Tratatului de la Lisabona, a anunţat joi seară premierul suedez Fredrik Reinfeldt, relatează AFP.

Klaus "doreşte să adauge o notă în josul paginii, de două fraze", a spus premierul. "Din câte ştiu, nota are legătură cu Carta drepturilor fundamentale" a UE, a adăugat el. "Apoi, vrea ca membrii Consiliului Europei să se pronunţe asupra acestei note de subsol", a spus Reinfeldt, care a discutat cu liderul ceh.

"I-am spus că este un mesaj negativ, într-un moment prost, că vine foarte târziu în acest proces", a subliniat Reinfeldt.

"Klaus este cel care trebuie să precizeze ce vrea să se includă aceste două fraze", a spus premierul. Solicitat de AFP, un purtător de cuvânt al lui Klaus a refuzat să comenteze.

Această cerere cehă, care ar necesita un nou acord între ţările europene şi ar redeschide cutia Pandorei, a iritat Suedia, care încerca de câteva zile să discute telefonic cu Klaus. "Am fi putut avea această condiţie înainte, cred că asta vor spune şi colegii mei europeni", a explicat Reinfeldt.

Cererea lui Klaus ar putea semăna cu tratamentul excepţional acordat polonezilor şi britanicilor în cursul negocierilor privitoare la tratat în 2007, potrivit premierului suedez. Marea Britanie şi Polonia au obţinut derogări de la aplicarea Cartei drepturilor fundamentale: Londra refuza ca membrii Curţii europene de justiţie să le impună britanicilor noi drepturi sociale, iar Varşovia se temea că i se va impune legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Liderul ceh eurosceptic este izolat în cruciada sa, în condiţiile în care preşedintele polonez a promis că va semna Tratatul sâmbătă. Klaus a rămas ultimul obstacol în calea implementării textului. El nu este susţinut nici de premierul său Jan Fischer, favorabil unei ratificări rapide.

Ţările europene vor să ştie când va putea intra în vigoare tratatul, pentru a putea numi viitoarea Comisie Europeană şi pe cei doi principali responsabili ai UE - preşedintele Uniunii şi "ministrul" de externe.