MENIU

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor

Foto: NewsIn

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat, înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor, conform regulamentului Camerei Deputaţilor. PNL şi PSD au anunţat miercuri că vor să depună o plângere la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor împotriva Robertei Anastase pentru "comportamentul abuziv", pe care aceasta l-ar fi avut în ultima şedinţă de plen.

Conform Regulamentului Camerei, "revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă şi la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaţilor, în una dintre următoarele situaţii: încalcă prevederile Constituţiei României, încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor sau ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului".

Dezbaterea propunerii de revocare se realizează pe baza unui aviz consultativ al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent de unul dintre vicepreşedinţi.

Votul este secret şi se exprimă prin buletine de vot în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Propunerea de revocare se face în scris şi este însoţită de semnăturile iniţiatorilor. 

Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei, se organizează alegerea unui nou preşedinte.

Citeşte şi 

Război în Parlament: PNL şi PSD cer suspendarea din funcţie a Robertei Anastase