MENIU

Preşedintele Băsescu i-a chemat la mediere pe reprezentanţii puterii judecătoreşti şi pe ministrul Predoiu

Foto: www.livenews.ro

Preşedintele Traian Băsescu a făcut vineri o nouă încercare de mediere a conflictului dintre magistraţi şi guvern. Întâlnirea, care a avut ca temă principală sporurile judecătorilor şi procurorilor, a avut loc la Cotroceni în prezenţa ministrul Justiţiei şi a reprezentanţiilor CSM.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul şedinţei de mediere între puterea judecătorească şi Executiv, că trebuie închisă şi problema sporurilor, după ce la prima şedinţă de mediere s-a stabilit că nu există probleme în asigurarea finanţării funcţionării Justiţiei.

"Rămăsesem la o etapă care urma să fie discutată şi am convenit că o discutăm după ce trece şi vizita FMI. Cred că din punct de vedere al celeilalte probleme, abordată şi închisă data trecută - asigurarea finanţării funcţionării Justiţiei -, nu o să avem nicio problemă şi rectificarea bugetului va reflecta acest lucru. Problema este disputa legată de sporuri şi asta ar trebui s-o închidem astăzi pentru că momentul întâlnirii noastre este legat strict de radiografia pe care o face şi FMI", a spus şeful statului la începutul celei de-a doua întâlniri cu reprezentanţii Justiţiei şi cei ai Guvernului.

La întâlnire au participat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea, secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu, preşedintele CSM Virgil Andreieş, vicepreşedintele CSM Bogdan Licu şi încă trei membri ai CSM, respectiv Dan Lupaşcu, Anton Pandrea şi Liviu Dăscălescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, cu câteva ore înaintea acestei întâlniri, la Braşov, că problemele Justiţiei şi ale administraţiei se vor rezolva doar prin reduceri de cheltuieli.

Întrebat de jurnalişti ce se va discuta la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii Justiţiei, preşedintele a declarat că va explica faptul că problemele Justiţiei se vor rezolva odată cu rezolvarea problemelor economiei româneşti. "Problemele din Justiţie se vor rezolva la fel cum se vor rezolva cele din întreaga economie românească, adică prin reducerea cheltuielilor", a declarat Băsescu.

La întâlnirea precedentă, Guvernul s-a obligat să asigure cele 170 milioane de lei necesare până la finele anului pentru buna funcţionare a Justiţiei.

Potrivit Newsin, Ministerul Justiţiei a cerut deja aproape 40 milioane de lei la rectificarea bugetară pentru a plăti integral salariile până la sfârşitul anului.

La prima întâlnire dintre reprezentanţii CSM, minister şi preşedinte s-a stabilit că problema sporurilor vor fi discutate la o nouă rundă de mediere.  Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii a fost solicitarea unor organizaţii profesionale ale magistraţilor ca ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să fie demis. "Atât reprezentanţii Justiţiei, cât şi cei ai Executivului, au fost de acord că nu se pune problema unei demisii sau a unei demiteri a ministrului Justiţiei, acesta fiind în continuare mandatat de Guvern să gestioneze problemele Justiţiei", preciza acelaşi document.

Atât reprezentanţii justiţiei, cât şi cei ai Executivului au fost de acord ca protestul magistraţilor să nu afecteze activitatea instanţelor de judecată sau a parchetelor. "Preşedintele Traian Băsescu a solicitat ca acest protest al magistraţilor să se înscrie în limitele legii, fără a se afecta dreptul fundamental al cetăţenilor de acces la justiţie", se arata în comunicat.