MENIU

Premierul rus Vladimir Putin, într-o vizită-surpriză în Cecenia

foto: mybiocharts.com

Premierul rus Vladimir Putin a efectuat luni o vizită-surpriză în Cecenia, unde este activă o rebeliune islamistă şi separatistă, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului rus, Aleksandr Smirnov.

Putin l-a întâlnit luni pe controversatul preşedinte cecen, Ramzan Kadîrov, pentru a discuta despre "problemele social-economice şi despre şomajul" din ţară, a precizat purtătorul de cuvânt rus, fără a face referire la condiţiile de securitate din Cecenia.

De asemenea, potrivit imaginilor difuzate de canalul rus de televiziune Rossia, prim-ministrul rus s-a recules la mormântul tatălului lui Ramzan Kadîrov, fostul preşedinte cecen Ahmad Kadîrov, ucis  în mai 2004 într-un atentat la Groznîi, capitala republicii. 

"Nu a trăit în zadar, nu şi-a dat viaţa pentru nimic", a declarat Putin, vizibil emoţionat, considerând că Ahmad Kadîrov a fost "un om curajos şi talentat", care a "pus bazele păcii în Cecenia". 

Purtătorul de cuvânt rus a mai spus că nicio altă informaţie nu este disponibilă momentan, adăugând doar că a fost vorba despre o scurtă vizită de lucru, cu toate că astfel de vizite ale liderilor ruşi sunt foarte rare în Cecenia. 

Deplasarea lui Putin pare să fi fost ţinută în mare secret, nici măcar înalţii responsabili ceceni nu au ştiut despre ea. "Nu am o asemenea informaţie", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cecene, Alvi Karimov, întrebat despre vizita lui Putin. 

Canalele de televiziune ruse au transmis imagini cu Putin îmbrăcat într-o bluză albă şi în pantaloni negri coborând dintr-un elicopter şi mergând alături de preşedintele cecen. Cei doi erau înconjuraţi de militari în haine de camuflaj, înarmaţi cu puşti automate. 

După ce "operaţiunea antiteroristă" din Cecenia, care s-a desfăşurat timp de zece ani, s-a încheiat oficial în aprilie, violenţele au continuat între rebelii islamişti şi forţele de ordine ruse, două atacuri sinucigaşe omorând vineri patru poliţişti.

Situaţia de securitate din Caucaz s-a deteriorat în ultimele luni, mai ales în Daghestan şi Inguşetia, unde un alt atentat sinucigaş împotriva cartierului general al poliţiei a ucis cel puţin 24 de oameni la 17 august. 

Mai mult, Ramzan Kadîrov este din ce în ce mai mult criticat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, după ce doi militanţi au fost executaţi în această vară. 

Cecenia a fost însângerată de două conflicte succesive după dezmembrarea Uniunii Sovietice. 

Mai multe articole despre:
Cecenia vizită Vladimir Putin Ramzan Kadîrov