MENIU

Premierul japonez dizolvă Camera Deputaţilor şi convoacă alegeri înainte de termen

Foto: apakistannews.com

Premierul japonez Taro Aso a dizolvat marţi Camera Deputaţilor, înainte de alegerile legislative de la sfârşitul lunii august, al căror rezultat anunţă o schimbare radicală a peisajului politic al ţării, a doua economie din lume.

Partidul Democrat din Japonia (PDJ), care promite că va ţine mai mult cont de preocupările poporului, este prezentat drept favorit în sondaje pentru a pune capăt dominaţiei conservatorilor din Partidul Liberal Democrat, neîntreruptă de peste 50 de ani.

"Conform articolului şapte din Constituţie, camera inferioară a fost dizolvată", a declarat preşedintele acesteia, Yohei Kono, într-o sesiune plenară a Parlamentului. Dizolvarea camerei, propusă de Aso şi aprobată de împăratul Akihito, a fost primită de deputaţi în picioare. Ei au strigat de trei ori "Banzai "(Viaţă lungă) ridicând braţele spre cer, aşa cum cere tradiţia. 

Aso, în vârstă de 68 de ani, aflat în scădere în sondaje după ascensiunea sa la putere în septembrie 2008, a hotărât să organizeze alegerile legislative cu câteva săptămâni mai devreme decât fusese stabilit, mai precis la 30 august, când japonezii îşi vor alege cei 480 de deputaţi.

"Dizolvarea (Camerei Deputaţilor - n.red.) este necesară pentru a beneficia de mai multă înţelegere şi cooperare din partea poporului nipon", le-a explicat premierul membrilor guvernului său. 

Într-o reuniune cu oficiali din partidul său, Taro Aso şi-a cerut scuze pentru gafele şi schimbările sale de opinie care au divizat PLD. "Declaraţiile mele şi ceea ce a fost interpretat drept schimbări de poziţii politice au determinat poporul nipon să întoarcă spatele politicii. A rezultat astfel o scădere a susţineriiPLD. Sunt profund dezamăgit", a declarat Aso. 

Propria rată de popularitate a premierului a scăzut sub 20%, potrivit celor mai recente sondaje, care plasează Partidul Democrat din Japonia şi pe liderul său, Yukio Hatoyama, în fruntea preferinţelor de vot ale japonezilor.

Hatoyama, în vârstă de 62 de ani, moştenitorul unei dinastii de oameni politici, comparată adeseori cu familia Kennedy, va deveni premier în cazul unei victorii. În Japonia, postul suprem îi revine liderului partidului majoritar. 

PDJ, care nu a guvernat niciodată, a promis să implementeze o politică economică şi socială mai puţin liberală şi să reducă influenţa birocraţilor în administraţie.

Mai multe articole despre:
alegeri Japonia alegeri anticipate Taro Aso