MENIU

Premierul Emil Boc susţine că propunerea de eliminare a drepturilor de autori urmează să fie analizată

Foto: cotidianul.ro

Primul-ministru Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj, că o decizie privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze posibilitatea salarizării prin contract de drepturi de autor nu a fost luată încă.

Premierul a declarat, pentru Realitatea TV Cluj, că propunerea va fi analizată şi apoi prezentată din nou sindicatelor. "A fost o discuţie, împreună cu sindicatele şi patronatele, pe această temă. Urmează să facem o analiză, la nivelul Guvernului. O vom rediscuta cu patronatele şi sindicatele şi vom vedea pe ce soluţie vom ajunge. Deocamdată a fost ridicată tema, dar nu a fost luată nici o decizie, urmând să se facă o analiză în acest sens" , a spus Boc.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, vineri că Guvernul ar putea adopta în februarie o Ordonanţă de Urgenţă prin care să elimine remunerarea sub formă de drepturi de autor, măsură ce ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.

Tentaţia de a plăti impozite mai mici împinge tot mai multe firme din România să-şi plătească angajaţii cu salariul minim trecut pe cartea de muncă şi restul de bani prin alte forme de plată, precum drepturi de autor, microîntreprinderi sau persoană fizică autorizată (PFA) sau chiar "la plic".

Din datele centralizate de ANAF, reiese că 61,5% din fişele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de muncă la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese că peste 37.000 de români erau plătiţi cu drepturi de autor în 2007.