MENIU

Premierul Boc le-a cerut prefecţilor să facă graficul restanţelor achitate firmelor

Foto: NewsIn
Premierul le-a cerut prefecţilor să întocmească un tabel cu stadiul licitaţiilor organizate cu fonduri europene

Prefecţii să-şi facă treaba sau să plece acasă! Avertismentul a fost dat de premierul Emil Boc într-o videoconferinţă care a avut loc duminică, la Guvern. Premierul le-a cerut prefecţilor să întocmească un tabel cu stadiul licitaţiilor organizate cu fonduri europene pentru că există întârzieri foarte mari.

"Indiferent de partidul din care aţi provenit, dumneavoastră, prefecţii, ca înalţi funcţionari publici, reprezentaţi Guvernul României în teritoriu. Vă solicit să aveţi în vedere programul Guvernului şi nu interesele de partid. Aveţi un singur stăpân - legea. Nu reprezentaţi interesul niciunui partid, ci al României. Nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat primul ministru în cadrul videoconferinţei.

Premierul Boc a solicitat prefecţilor ca până vineri, 27 martie, la ora 12.00, să prezinte un grafic al plăţilor efectuate către firme pentru lucrările neplătite în anul 2008. Prefecţii vor trebui să transmită Ministerului Administraţiei şi Internelor o situaţie exactă a modului în care au fost decontate cheltuielile restante.

"Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a achitat aproximativ un miliard de euro, respectiv 93% din valoarea facturilor restante. Semnalele noastre sunt că banii nu ajung la firme şi stau blocaţi în pixurile ordonatorilor secundari şi terţiari de credite. Acolo unde vom constata că sunt vinovaţi, vom trece la destituiri", a precizat primul ministru.

Conform datelor prezentate de primul ministru, fondurile au fost alocate pentru datoriile înregistrate la nivelul Ministerelor Transporturilor (în proporţie de 99%), Educaţiei (100%), Sănătăţii (80%), Mediului (97%), Finanţelor (100%), Administraţiei şi Internelor (100%), Agriculturii (81%), IMM (100%), Culturii (100%), Comunicaţiilor (95%), Public (100%), Dezvoltării (88%) şi Casei Naţionale de Pensii (80%).

De asemenea, prefecţii trebuie să prezinte, până în 3 aprilie, ora 12.00, un grafic privind organizarea licitaţiilor pentru proiectele finanţate din fondurile PHARE, ISPA sau SAPARD.