MENIU

Praful din gheaţa antarctică dezvăluie secretele schimbării climatice

Foto: wordpress.com

Studiul prafului prins în calotele glaciare din Antarctica ajută la dezvăluirea unor detalii importante al schimbărilor climatice din trecut, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că praful, adus de vânt din Patagonia şi depozitat în gheaţă de peste 80.000 de ani, furnizează suficiente informaţii despre activitatea gheţarilor.

Se speră că informaţiile din trecut vor ajuta cercetătorii să prezică schimbările mediului din viitor.

Studiul, condus de universităţile din Edinburgh, Stirling şi Lille, arată că cele mai reci perioade din ultima epocă de gheaţă corespund cu cele mai prăfuite perioade din trecutul Antarcticii.

În aceste perioade, gheţarii din Patagonia erau la apogeu şi eliberau apă topită, ce conţinea particule de praf, pe câmpiile din apropiere. De acolo, praful era suflat în Antarctica.

Când s-au retras gheţarii, apa topită de la ei s-a transformat în lacuri la suprafaţa gheţii, care au capturat praful, astfel încât foarte puţine particule au mai trecut oceanul către continentul sudic.

Profesorul David Sugden de la Universitatea Edinburgh, a declarat că interiorul gheţurilor din calotele antarctice sunt nişte înregistrări ale mediului global.

"Nivelul de praf a avut nişte schimbări bruşte, care ne-au pus multe întrebări, până când am realizat că gheţarii din Patagonia erau precum un buton de on-off pentru eliberarea prafului în atmosferă", a mai spus Sugden.