MENIU

Povestea canalului Cernavodă-Agigea, cea mai scurtă cale către Marea Neagră

Diferenţa între Dunăre şi Mare este de 8 metri, pentru aceasta s-au cosntruit 2 ecluze
Foto: acn.ro

Dunărea, regele fluviilor din Europa, cum o numea Napoleon Bonaparte. Din vremuri vechi, visul celor care navigau pe marele fluviu a fost să găsească o cale mai scurtă către mare. Au găsit-o de-abia în timpurile moderne. Realitatea TV vă prezintă povestea canalului Cernavodă – Agigea şi a ecluzei – unul dintre drumurile scurte între Dunăre şi Mare.

Ideea unui canal navigabil între Dunăre şi mare a fost avansată încă din 1837, dar specialiştii şi-au dat seama că proiectul depăşea posibilităţile tehnice ale momentului. De-abia peste 100 de ani, se transforma în realitate.

Până în anul 1949 între Dunăre şi Marea Neagră era un mare câmp. În 1949 s-au început lucrările la Canalul Dunăre Cernavodă- Năvodari. În 1975 s-au început lucrările între Cernavodă şi Agigea iar în 84 s-a inaugurat Ecluza Agigea.

Ecluza Agigea s-a construit pentru că, din cauza diferenței de nivel, vasele nu puteau să treacă de pe Dunăre spre Marea Neagră.

"Diferenţa între Dunăre şi Mare este de 8 metri , pentru aceasta s-au cosntruit 2 ecluze, una la Agigea una la Cernavodă, pentru preluarea acestei diferenţe de nivel", a explicat Constantin Dinescu șef ecluză Agigea.

Așa că toate bărcile, vapoarele sau barjele care vor să ajungă din Dunăre în mare sau invers trec prin ecluză. Pentru asta, nivelul apei de aici trebuie egalizat.

Ecluza Agigea se află la 12 kilometri de oraşul Constanţa. Se ajunge acolo pe drumul ce duce spre Eforie Nord şi Vama Veche. Mulţi turişti opresc aici ca să facă fotografii și să afle mai multe despre procedeul de ecluzare.

Întreg procesul unei ecluzare durează aproape o oră.