MENIU

Posturile de desene animate difuzează violenţă mai frecvent decât restul televiziunilor

Foto: treehugger.com

Posturile de desene animate din România difuzează violenţă mai frecvent decât restul televiziunilor, potrivit unui studiu comandat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), prezentat joi.

Canalele de desene animate difuzează, în medie, 20 de acte de violenţă pe oră de emisie, iar posturile generaliste şi cele informative - 14, conform realizatorilor studiului.

După frecvenţa actelor de violenţă, cel mai violent canal de desene animate este Cartoon Network, care difuzează, în medie, 27 de acte de violenţă pe oră, adică aproximativ unul la două minute, urmat de Jetix şi Minimax.

În clasamentul similar pentru posturile de televiziune generaliste şi informative, lider este Acasă, cu 23,5 acte de violenţă pe oră, urmat de Prima TV (20), OTV (18,2) şi Pro TV (14,6).

Sub aspectul ponderii duratei violenţei din o oră de emisiune, Cartoon Network este de cel puţin de două ori mai violent decât restul canalelor de desene animate incluse în studiu, difuzând în medie, fără a lua în considerare publicitatea, 22,6 minute de violenţă pe oră, în timp ce Jetix - 11, iar Minimax - aproape şapte minute.

Pentru celelalte posturi de televiziune, studiul a măsurat durata actelor de violenţă, exprimată ca pondere pe oră, fără publicitate. Lider din acest punct de vedere este Pro TV, cu 21,2%, urmat de Prima TV (20,6%) şi Acasă (20,3).

În privinţa posturilor de desene animate, cea mai difuzată formă de violenţă este cea de tip fizic. La posturile de televiziune generaliste şi de ştiri, predomină actele de violenţă verbală (46,7%), urmate de violenţa fizică (30,5%).

Studiul a fost realizat de Centrul de Studii Media şi Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), în perioada 13-19 octombrie 2008. Au fost monitorizate peste 370 de ore de programe la 13 canale TV de tip generalist sau specializat (informative şi canale pentru copii).

Mai multe articole despre:
violenţa televiziuni CNA desene animate