MENIU

Poluarea creşte numărul deceselor cauzate de boli de inimă, potrivit studiilor

Foto: calificativ.ro

Poluarea aerului este asociată cu creşterea numărului de infarcturi de miorcard şi a deceselor, potrivit cercetătorilor americani de la universităţile din Louisville şi Michigan care au studiat relaţia dintre poluarea aerului şi bolile de inimă, informează presa americană de specialitate.

Particulele fine şi extrafine care ajung în plămâni migrează apoi în vasele de sânge. În 15 minute de la inhalarea aerului poluat, presiunea sângelui creşte foarte repede, potrivit cercetătorului Robert Brook, de la Universitatea din Michigan.

Câteva studii precedente au descoperit legătura dintre poluarea aerului şi bolile de inimă. Astfel, un studiu efectuat în şase oraşe din SUA a arătat că durata de viaţă scade pentru persoanele care locuiesc în oraşe cu niveluri înalte de poluare, iar majoritatea deceselor sunt cauzate de boli de inimă.

Un alt studiu, efectuat în 250 de zone metropolitane din lume, a găsit o legătură între poluarea aerului şi infarctul miocardic, iar un studiu din Salt Lake City a concluzionat că atunci când o fabrică de oţel din zonă a fost închisă, mortalitatea a scăzut cu 6%, iar când a fost redeschisă, mortalitatea a crescut din nou.

Persoanele cele mai expuse efectelor poluării aerului sunt bătrânii, persoanele cu boli coronariene, diabeticii şi persoanele obeze.

În prezent, cercetătorii încearcă să descopere care poluanţi sunt nocivi şi cum acţionează aceştia în mod dăunător asupra sistemului cardiovascular.  

O altă statistică surprinzătoare arată că riscul de atac de cord creşte în paralel cu timpul petrecut în trafic. În experimentele pe animale, cercetătorii americani au descoperit că anumite chimicale din fum cresc nivelul colesterolului şi activează enzime care afectează pereţii vaselor de sânge.

Mai multe articole despre:
poluare deces inimă boli miocard