MENIU

Poluarea aerului în unele zone ale României a depăşit limitele anuale pentru sănătatea umană

Foto: nissenmedica.com

Poluarea aerului în unele zone ale României a depăşit limitele anuale pentru sănătatea umană, în ceea ce priveşte concentraţiile de dioxid de azot, dioxid de sulf, pulberile în suspensie şi metalele grele, potrivit Raportului privind Starea Mediului în România pe anul 2008, realizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Concentraţiile medii anuale de dioxid de azot în aerul înconjurător arată depăşiri ale valorii limite anuale pentru sănătatea umană în unele aglomerări urbane, respectiv: Bucureşti, la două staţii care monitorizează poluarea provenită din trafic (Mihai Bravu şi Cercul Militar) şi la o staţie de tip industrial (Dr. Taberei); Braşov – la staţia de fond urban; Constanţa – la staţia de trafic. Nu a fost depăşită valoarea limită anuală pentru protecţia vegetaţiei (30 μg/m3) a concentraţiei de oxizi de azot (NOx) la staţiile destinate monitorizării ecosistemelor şi vegetaţiei.

Concentraţia de dioxid de sulf a depăşit valoarea limită orară pentru protecţia sănătăţii umane (350 μg/m3) într-un număr de ore mai mare decât numărul maxim permis pe an (24), la o staţie din Baia Mare, precum şi la staţiile din Copşa Mică şi Mediaş. La aceste staţii s-a depăşit, de asemenea, valoarea limită zilnică pentru protecţia sănătăţii.

Concentraţia de dioxid de sulf a depăşit valoarea pragului de alertă (500 μg/m3) timp de cel puţin 3 ore consecutiv, la staţii amplasate în: Rovinari (4 zile, în noiembrie şi decembrie 2008); municipiul Craiova (2 alerte înregistrate în aceeaşi zi, de către două staţii); Copşa Mică (două zile); Mediaş (o zi).

Concentraţia dioxidului de sulf, la staţiile destinate monitorizării ecosistemelor şi vegetaţiei (staţii de fond rural/regional), nu a depăşit valoarea limită anuală (20 μg/m3) pentru protecţia vegetaţiei.

Valorile concentraţiilor medii anuale de PM10 (pulberi în suspensie), înregistrate prin metoda automată, au depăşit valoarea limită (40 μg/mc) anuală pentru protecţia sănătăţii umane cu preponderenţă în zonele urbane, precum şi la staţiile ce suportă influenţa unor mari poluatori industriali (Baia Mare, Rovinari).

În aglomerările urbane Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, pulberile în suspensie au fost măsurate prin metoda de referinţă gravimetrică. Media anuală a depăşit valoarea limită anuală pentru protecţia sănătăţii umane în toate cele patru aglomerări. De asemenea, în toate cele patru aglomerări menţionate, media zilnică a depăşit valoarea de 50 μg/m3, de mai mult de 35 de ori. Concentraţiile cele mai mari au fost înregistrate la staţiile de monitorizare a traficului. Nu au fost semnalate depăşiri ale valorii limită pentru sănătatea umană (10 mg/mc, calculată ca maximă zilnică a mediilor pe opt ore) în cursul anului 2008.

Valori ridicate ale concentraţiilor de metale grele se înregistrează în două zone cu poluare istorică, în judeţele Maramureş şi Sibiu, în localităţile Baia Mare, Copşa Mică şi Mediaş. Metalele grele rezultă din activitatea industrială specifică, dar şi din pulberile cu conţinut în metale grele, antrenate de la iazurile de decantare din zona Baia Mare. În localităţile menţionate, concentraţia medie anuală a plumbului a depăşit, în anul 2008, valoarea limită anuală pentru protecţia sănătăţii umane (0,5 μg/m3).