MENIU

Poliţiştii din Constanţa anchetaţi pentru corupţie ţineau acasă evidenţa reţelei de informatori

Foto: pitesteanul.ro

Agenţii de circulaţie din Constanţa anchetaţi pentru fapte de corupţie ţineau acasă peste 1.000 de acte de serviciu, printre care şi caiete de evidenţă cu reţeaua de informatori ai Poliţiei, potrivit unor surse judiciare.

Listele cu numele informatorilor au fost găsite printre pozele de familie sau în biblioteci. Totodată, s-a constatat că şi armele erau ţinute tot acasă.

Cele 50 de percheziţii efectuate la sfârşitul lunii iunie la domiciliile şi birourile celor 39 de agenţi de circulaţie din Constanţa, cele mai multe efectuate vreodată simultan în România, au scos la iveală acte cu caracter special pe care agenţii le depozitaseră fără nicio justificare acasă.

Pe lângă acestea, au mai fost găsite documente personale ale unor persoane, cărţi de identitate, caziere, contracte de vânzare-cumpărare auto, licenţe de transport, fapt ce conturează, în opinia anchetatorilor, multiplele activităţi pe care cei cercetaţi le desfăşurau sub protecţia uniformei.

Pe de altă parte, susţin sursele, simplul fapt că actele de serviciu se găseau la domiciliile celor cercetaţi trădează un management organizatoric slab în cadrul unităţii, dar mai ales lipsa unor controale tematice din partea superiorilor. Sursele au precizat că "sancţiunile pe care le riscă cei care ţineau acasă actele de serviciu sunt de ordin administrativ şi chiar se pot aplica sancţiuni şi superiorilor lor".

În urma percheziţiilor, de la domiciliile celor cercetaţi au fost ridicate peste 100 de înscrisuri olografe, peste 200 de rapoarte de activitate, aproape 150 de procese verbale de constatare a contravenţiilor, 18 agende cu planuri de muncă, peste 400 de rapoarte de control tehnic în trafic, peste 50 de adrese ale Poliţiei către diferite persoane ori instituţii, 50 de declaraţii de tamponare, peste 300 de planuri de muncă zilnice, opt carnete de autorizaţii de reparaţie în cazul tamponărilor şi 10 carnete de dovezi reţinere documente. Niciun act de acest gen nu ar fi trebuit să se afle în locuinţele poliţiştilor.

Mai mult, ofiţerii DGA şi procurorii au mai găsit 2.000 de litri de motorină, 69 rezultate alcooltest, 194 de fiole utilizate pentru stabilirea alcoolemiei, fotografii realizate de aparatele radar, o ştampilă cu însemnele MAI şi, în mod curios, percheziţiile au scos la iveală 18 plângeri împotriva unor procese verbale de contravenţie, petiţii ce ar fi trebuit să se găsească în dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, şi nu la domiciliul celor cercetaţi.

Cazul a intrat în vizorul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie şi a celor de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă în februarie anul acesta, după ce procurorii constănţeni au intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora anumiţi poliţişti i-ar fi comunicat unui constănţean cercetat pentru tâlhărie că este supravegheat şi că autoturismul său a fost dat în consemn.

Mai multe articole despre:
poliţişti furt MAI Constanţa maşină radar asigurare DGA