MENIU

Poliţiştii din Cluj au verificat marţi sistemele de securitate ale băncilor

Foto: ziuadecj.ro

Lipsa sistemelor de supraveghere, paznici fără atestat şi nici urmă de echipamente de apărare. Asta au descoperit poliţiştii din Cluj în urma controalelor făcute marţi în băncile, casele de schimb valutar şi casele de amanet din oraş.

Verificările vin după jaful de vineri, de la Banca Transilvania, eveniment după care ministrul de Interne a comparat sistemele de securitate cu cele ale unei tarabe.

Controalele efectuate marţi de politiştii din Cluj au scos la lumină carenţe care permit oricând spărgătorilor să opereze în linişte. Poliţiştii au găsit bănci care nu aveau montate sisteme de supraveghere. Verificările au mai arătat că oamenii care se ocupă de pază nu aveau echipamente corespunzătoare, iar mulţi dintre ei nu aveau nici atestat de pază.

Conform legislaţiei, băncile ar trebui să respecte o serie de măsuri care să permită identificarea şi chiar imobilizarea eventualilor spărgători.

Paznicul trebuie să fie dotat cu aparat cu electroşocuri şi baston pentru a putea interveni în cazul în care banca este atacată, iar interiorul şi exteriorul băncii ar trebui să fie monitorizat. De asemenea, bancomatul trebuie pus într-un loc cât mai sigur, iar casieria să fie securizată.

Controalele s-au efectuat în urma jafului care a avut loc săptămâna trecută la o sucursală a băncii Transilvania din Cluj. Atunci ministrul de interne Dan Nica a criticat sistemul de securitate al băncii.

"Într-un minut au curăţat banii şi au ieşit şi afară. A fost mai
simplu ca o tonetă într-o piaţă", a declarat la vremea respectivă Dan Nica.

Reprezentanţii Băncii Transilvania îl contrazic pe ministru. Aceştia susţin că funcţionează după un plan de securitate aprobat chiar de minister.

Mai multe articole despre:
Cluj poliţie bănci Securitate Banca Transilvania