MENIU

Politicianul german care i-a făcut leneşi pe muncitorii români a scăpat de anchetă

Foto: spiegel.de

Declaraţiile politicianului creştin-democrat Jürgen Rüttgers nu ar fi nici "jignitoare", nici nu ar instiga la ură rasială, consideră procuratura landului Renania de Nord-Vestfalia, ci simple declaraţii politice acoperite de dreptul la liberă exprimare.

Procuratura din landul Renania de Nord-Vestfalia a decis vineri să nu deschidă anchetă împotriva premierului regional Jürgen Rüttgers pentru declaraţiile sale privind muncitorii români, considerând că acestea "nu sunt relevante din punct de vedere penal", informează AFP Germania.

Declaraţiile politicianului creştin-democrat nu ar fi nici "jignitoare", nici nu ar instiga la ură rasială, consideră procuratura landului Renania de Nord-Vestfalia, ci simple declaraţii politice acoperite de dreptul la liberă exprimare.

Premierul landului Renania de Nord-Vestfalia declarase în timpul unui miting electoral la sfârşitul lunii august că muncitorii români sunt leneşi şi incompetenţi. "Spre deosebire de muncitorii care lucrează aici, românii nu vin la muncă la ora 7.00 şi nici nu rămân până când li se termină tura. Ei vin şi pleacă când vor şi nici nu ştiu ce au de făcut", a declarat Rüttgers, referindu-se la mutarea fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, în apropiere Cluj. Ulterior, Rüttgers şi-a cerut scuze, spunând că nu a dorit să jignească pe nimeni.

Aflat la uzina Ford de la Craiova la începutul lunii septembrie, preşedintele Traian Băsescu a calificat comentariile politicianului german drept "campanie incorectă", apărând "calitatea muncitorilor români".

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a transmis o adresă către Ambasada Germaniei la Bucureşti în care califica declaraţiile antiromâneşti ale fruntaşului CDU, Jürgen Rüttgers, ca fiind scandaloase, având scopul să slujească o idee preconcepută, inacceptabilă şi jignitoare.

Autorul Vlad Georgescu şi scriitorul sas Peter Sragher au depus fiecare câte o plângere penală împotriva lui Rüttgers. Şi ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier (social-democrat) a criticat afirmaţiile politicianului creştin-democrat, spunând că acestea aduc grave prejudicii politicii externe germane. În plus, Steinmeier a spus că este "o ruşine" că premierul landului NRW jigneşte românii şi ia în derâdere chinezii, asemenea declaraţii dând apă la moară extremiştilor.

Reprezentanţii social-democraţi şi ai Verzilor german consideră că scuzele politicianului CDU nu sunt credibile. "Declaraţiile sale nu sunt scăpări retorice, ci o intervenţie sistematică ce este caracterizată de xenofobie, în plină campanie electorală", a declarat Reiner Priggen, vicepreşedinte al Verzilor.

Ceea ce face liderul CDU ar fi, în opinia Verzilor, "rasism curat" şi acesta ar trebui să demisioneze din funcţia de premier al landului Renania de Nord-Westfalia (NRW).

Renate Künast, reprezentantă a Verzilor, spunea că Rüttgers este recidivist într-ale rasismului şi că scuzele sale nu sunt credibile. "Îi cer cancelarului Merkel să ia de îndată măsuri", spunea aceasta, atrăgând atenţia că Rüttgers nu mai are integritate pentru a fi reprezentant al CDU.

Jürgen Rüttgers este cunoscut pentru declaraţiile sale cu accente xenofobe. În 2000, în timpul campaniei electorale regionale acesta s-a impus prin sloganul "Copii în loc de indieni" (Kinder statt Inder), făcând referire la intenţia guvernului german de a atrage ingineri şi informaticieni din străinătate pentru a face faţă lipsei de forţă de muncă calificată.