MENIU

Poliţia ungară izolează locuinţa premierului şi perimetrul Parlamentului, de teama unor atacuri

Foto: NewsIn

Poliţia ungară a anunţat că a închis zona rezidenţială a premierului Ferenc Gyurcsany, precum şi o parte a spaţiului din jurul clădirii Parlamentului, de teama demonstraţiilor şi din cauza mesajelor de ameninţare care îl vizează cu precădere pe premier, informează MTI, citată de RADOR.

Premierul, deşi şi-a anunţat apropiata retragere din funcţie, este cea mai ameninţată persoană politică din Ungaria. Potrivit poliţiei, el primeşte permanent ameninţări, în special pe mail. Aceste ameninţări îl vizează nu numai pe el, ci sunt adresate şi membrilor familiei sale.

Potrivit comandantului regimentului de gardă, în actuala situaţie politică internă, cu ocazia unor demonstraţii autorizate sau spontane în zona rezidenţială, s-ar putea întâmpla evenimente care reprezintă un factor de risc major.

Măsura poliţiei, intrată în vigoare duminică la ora 06:00, va fi menţinută atât timp "cât va fi necesară", dar cel mult până la miezul nopţii de 5 aprilie.

Ameninţările la adresa premierului nu sunt o noutate, mai ales după scandalul din 2006 când o înregistrare ajunsă în mâinile presei îl avea ca protagonist pe Gyurcsani recunoscând că a minţit în legătură cu adevărata situaţie a finanţelor ţării, pentru a obţine victoria în alegerile din 2006.

Dezvăluirea a generat în toamna aceluiaşi an săptămâni de proteste violente în care sute de oameni, majoritatea poliţişti, au fost răniţi.

Anul trecut, în timpul unei serbări câmpeneşti în parcul central din Budapesta, Ferenc Gyurcsany a fost ameninţat cu o armă-jucărie de un participant, care a fost imediat doborât la pământ şi condus la poliţie. Incidentul de securitate s-a adăugat altor întâmplări care au necesitat intervenţia gărzilor şefului Executivului ungar.

Presa a relatat că Gyucsany a fost atacat de cel puţin cinci ori. Incidentele au fost păstrate secrete, deşi premierul a fost de două ori în situaţii cu adevărat periculoase. În toate aceste cazuri, gărzile personale ale premierului au intervenit pentru a-i asigura protecţia.

Ferenc Gyurcsany a fost reales sâmbătă în funcţia de preşedinte al Partidului Socialist Ungar, la câteva ore după ce propusese retragerea sa din funcţia de premier printr-o procedură ce evită alegerile anticipate. Gyurcsany, care conduce un guvern minoritar de aproape un an, se confruntă cu nemulţumirea opiniei publice.

Guvernul său, deja nepopular, este nevoit să facă reduceri de buget pentru a ţine sub control deficitul. Economia ungară se va contracta cu cel puţin 3,5%, ceea ce ar putea forţa Guvernul să strângă cureaua şi mai mult, după ce din 2006 a făcut deja mai multe măriri de impozite şi reduceri de cheltuieli.

Gyurcsany a anunţat sâmbătă că se retrage din funcţie, pentru a permite unui nou guvern, cu un nou premier, să adopte reformele bugetare şi de altă natură de care ţara are nevoie.