MENIU

Pogea: Veniturile bugetare au fost anul trecut de 31,6% din PIB, mult sub estimări

FOTO: NewsIn

Ultimele estimări ale ministerului Finanţelor arată că încasările la buget, inclusiv veniturile extrabugetare, au fost anul trecut de 31,6% din PIB, faţă de 36% din PIB, cât era prognozat de guvernul precedent, a spus joi, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

Ministrul Finanţelor a precizat că deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), după standardele româneşti, însă a atins 5,21% din PIB după standardele europene, potrivit ultimele date disponibile.

Bugetul pe 2008 aprobat de Parlament prevedea iniţial încasări echivalente cu 39,3% din PIB şi un deficit bugetar de 2,7% din PIB, după standardele româneşti (circa 3,2% calculat conform standardului european ESA95). Analiştii avertizau, la acea dată, că veniturile bugetare sunt mult supraevealuate, în condiţiile în care în 2006 încasările echivalau cu doar 31% din PIB, iar în 2007 au urcat uşor la circa 32% din PIB.

După mai multe rectificări succesive, Guvernul Tăriceanu a revizuit ţinta de deficit bugetar pentru 2008 la 2,3% din PIB şi a coborât estimările de încasări la buget ca pondere în PIB. De altfel, estimarea pentru produsul intern brut s-a modificat pe parcursul anului, fiind revizuită în creştere de la 442,8 miliarde lei în toamna lui 2007 - la o creştere economică de 6,5% - până la 505 miliarde lei în prezent.

Preşedintele Traian Băsescu a spus joi, la şedinţa CSM, că România intră în anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, în condiţiile în care se înregistrează o reducere a producţiei industriale.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu CSM deficit PIB finanţe Gheorghe Pogea